RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin: Enorm feiltakelse å ikke samarbeide med Syrias regjering


TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte under FN-møtet i New York mandag.
TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte under FN-møtet i New York mandag. Foto: Timothy A. Clary
Sist oppdatert:
– Det er en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen, sa Russlands president Vladimir Putin fra talerstolen i FNs hovedforsamling mandag.

– Situasjonen i Syria er mer enn farlig. IS søker dominans i den muslimske verden, og de har soldater fra mange land – inkludert fra europeiske land og deriblant Russland. Vi må ikke la disse kriminelle få dra hjem og fortsette sin urett, sa Putin i sin første tale til FN på ti år.

Den russiske presidenten foreslo en internasjonal anti-terror-koalisjon mot ekstremistgruppen IS.

– I koalisjonen må muslimske land få en nøkkelrolle, sier Putin.

– Vi må erkjenne at det er ingen andre enn Syrias president Bashar al-Assads væpnede styrker og kurderne som tappert kjemper mot Den islamske staten og andre terrororganisasjoner i Syria, la han til.

Den russiske presidenten er nå tilbake i rampelyset gjennom sitt nye initiativ i Syria-konflikten. Putin har tidligere kunngjort at Russland vil øke den militære støtten til president Bashar al-Assad.

I et intervju i forkant av FN-toppmøtet tok han også til orde for en «felles plattform» for aksjon mot opprørerne fra Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Putin vil avløse den amerikanskledede koalisjonen i Syria og Irak og i langt større grad spille på lag med Assads militære styrker.

USA har imidlertid uttrykt dyp bekymring over de russiske manøvrene i Syria.

Les også: Syria-oppgjør mellom Putin og Obama i FN

- Bare fordi alternativet er verre

Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

– Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i sin tale mandag.

– Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

Anklaget land for å skape maktvakuum i Midtøsten

Putin anklaget landene som deltok i angrepene i Irak og Libya for å ha tilrettelagt for terrorisme.

– Jeg kan ikke la være å spørre de som har skapt denne situasjonen – ser dere nå hva dere har gjort? Men jeg vet ikke om jeg får noe svar, sa Putin da han talte til FNs hovedforsamling mandag ettermiddag.

– Det er nå klart at det maktvakuumet som er skapt i Midtøsten og i Nord-Afrika ble fylt med terrorister, uttalte han.

Han pekte på at den ytterliggående ekstremistgruppen IS er fylt med irakiske soldater som ble kastet på gaten etter at den USA-ledede invasjonen trakk seg ut av landet, og at kaoset i Libya oppsto etter den FN-ledede operasjonen i landet.

Putin sier operasjonene har ført til anarkistiske stater i regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere