*Nettavisen* Nyheter.

Putin: Enorm feiltakelse å ikke samarbeide med Syrias regjering

TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte under FN-møtet i New York mandag. Foto: Timothy A. Clary

– Det er en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen, sa Russlands president Vladimir Putin fra talerstolen i FNs hovedforsamling mandag.

28.09.15 18:40

– Situasjonen i Syria er mer enn farlig. IS søker dominans i den muslimske verden, og de har soldater fra mange land – inkludert fra europeiske land og deriblant Russland. Vi må ikke la disse kriminelle få dra hjem og fortsette sin urett, sa Putin i sin første tale til FN på ti år.

Den russiske presidenten foreslo en internasjonal anti-terror-koalisjon mot ekstremistgruppen IS.

– I koalisjonen må muslimske land få en nøkkelrolle, sier Putin.

– Vi må erkjenne at det er ingen andre enn Syrias president Bashar al-Assads væpnede styrker og kurderne som tappert kjemper mot Den islamske staten og andre terrororganisasjoner i Syria, la han til.

Den russiske presidenten er nå tilbake i rampelyset gjennom sitt nye initiativ i Syria-konflikten. Putin har tidligere kunngjort at Russland vil øke den militære støtten til president Bashar al-Assad.

I et intervju i forkant av FN-toppmøtet tok han også til orde for en «felles plattform» for aksjon mot opprørerne fra Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Putin vil avløse den amerikanskledede koalisjonen i Syria og Irak og i langt større grad spille på lag med Assads militære styrker.

USA har imidlertid uttrykt dyp bekymring over de russiske manøvrene i Syria.

Les også: Syria-oppgjør mellom Putin og Obama i FN

- Bare fordi alternativet er verre

Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

– Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i sin tale mandag.

– Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

Anklaget land for å skape maktvakuum i Midtøsten

Putin anklaget landene som deltok i angrepene i Irak og Libya for å ha tilrettelagt for terrorisme.

– Jeg kan ikke la være å spørre de som har skapt denne situasjonen – ser dere nå hva dere har gjort? Men jeg vet ikke om jeg får noe svar, sa Putin da han talte til FNs hovedforsamling mandag ettermiddag.

– Det er nå klart at det maktvakuumet som er skapt i Midtøsten og i Nord-Afrika ble fylt med terrorister, uttalte han.

Han pekte på at den ytterliggående ekstremistgruppen IS er fylt med irakiske soldater som ble kastet på gaten etter at den USA-ledede invasjonen trakk seg ut av landet, og at kaoset i Libya oppsto etter den FN-ledede operasjonen i landet.

Putin sier operasjonene har ført til anarkistiske stater i regionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag