RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin gjør en helomvending

Foto: RIA NOVOSTI (Reuters)
Sist oppdatert:
Distanserer seg fra det syriske regimet.

Det syriske regimet har med dødelig makt slått ned på folkeopprøret som har vart i elleve måneder. Minst 7500 mennesker skal ha blitt drept i opprøret.

Russland har framstått som en av regimets få allierte, og la blant annet ned veto mot en Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Gjorde helomvending
Nå gjør Russlands statsminister Vladimir Putin en helomvending og distanserer seg fra det brutale regimet. Det skjer bare noen dager før russerne går til urnene for å velge ny president søndag.

Putin avviser at Russland har et nært forhold til Syrias president Bashar al-Assad, og sier det er opp til det syriske folket å avgjøre hvem som skal sitte ved makten i landet.

- Vi er nødt til å sørge for at de slutter å drepe hverandre, sa Putin på en pressekonferanse torsdag.

- Da Bashar al-Assad kom til makten, så besøkte han først London og andre europeiske hovedsteder. Vi har ikke et spesielt forhold til Syria. Vi er bare interessert i at konflikten blir løst, sa statsministeren.

Putin oppfordret alle parter i Syria til å forhandle om en våpenhvile.

- Nært forhold til Obama
Putin hadde også en mer vennlig tone overfor USA, som han har tidligere kritisert for å blande seg inn Russlands interne forhold. Foranledningen er at USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte det russiske parlamentsvalget i fjor og antydet valgfusk.

På torsdagens pressekonferansen droppet Putin altså den antiamerikanske retorikken, og understreket at han hadde et sterkt, personlig forhold til president Barack Obama.

Putin stiller som presidentkandidat for Forente Russland førstkommende søndag. Det er ventet at han vil få over 50 prosent oppslutning.

Putin ble valgt som president i 2000, og satt i to fireårsperioder. Han har sittet som statsminister i fire år. Nå er grunnloven endret, slik at han kan sitte i ytterligere to presidentperioder på til sammen tolv år.

Kilder: Ritzau, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere