Gå til sidens hovedinnhold

Putin håner USA: - Dere er forbigått

President Putin flekset muskler i samtale med sitt eget folk.

Russlands president Vladimir Putin kom med krass kritikk mot Vesten og gikk langt i å håne USA da han besvarte spørsmål fra sine russiske medborgere i programmet «Direktelinje med Vladimir Putin» onsdag denne uken.

TV-programmet er en årlig maratonsending hvor russere kan sende sine spørsmål direkte til den mektige statslederen enten via e-post eller SMS. Putin tok også imot direkte telefonsamtaler fra folket.

Putin skrøt blant annet overfor sitt eget folk at Russland kunne ha senket et britisk marinefartøy i Svartehavet forrige uke, uten å risikere tredje verdenskrig.

- Vi har forbigått Europa og USA

Han hevder den russiske marinen kunne ha angrepet «HMS Defender» i Svartehavet fordi Vesten er «fullstendig klar over at de ikke kan vinne den krigen».

- Uansett hvilke sanksjoner som blir pålagt Russland, og uansett skremmeselspropaganda, utvikler Russland seg og på enkelte områder har vi forbigått Europa og til og med USA, sa en selvsikker Putin, ifølge The Sun som har gjengitt en del av svarene.

Les også: Oppgjør i Genève: Går fra å være en sjelløs morder til en verdig motstander

Putin forsikret om at Russland ikke ville foreta seg handlinger som kunne være skadelig for dem selv, men understreket samtidig at de ville besvare med «asymmetriske måter» dersom noen grenser ble krysset.

- Jeg håper USA vil endre denne holdningen de har overfor ikke bare oss, men også overfor deres europeiske allierte, sa Putin.

Videre påpekte han at verden gjennomgår en «dramatisk endring», og at USA innser dette selv.

- På en annen side forsøker de for enhver pris å opprettholde deres monopol-posisjon. Derfor fremmer de trusler og sanksjoner, sa Putin.

- De kunne ikke har vunnet krigen

Forrige uke oppsto en feide mellom Storbritannia og Russland etter at russerne anklaget et britisk marinefartøy for å ha tatt seg inn i russisk farvann ved Krim-halvøya i Svartehavet.

Russland hevder at de avfyrte varselsskudd og slapp bomber i nærheten av det britiske krigsskipet «HMS Defender» for å presse det ut av farvannet rundt Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

Les også: Den tredje koronabølgen tar rekordmange liv i Russland

Storbritannia hevder imidlertid at marinefartøyet ble beskutt, og at de britiske marineseilerne hadde sin fulle rett til å oppholde seg i det Vesten anerkjenner som internasjonalt farvann.

- Selv om vi hadde senket det britiske krigsskipet i nærheten av Krim, er det lite sannsynlig at verden hadde vært på randen av en tredje verdenskrig, sa Putin.

- De vet at de ikke kunne ha vunnet den krigen, sa Putin.

- Vi er på vårt land og kjemper for oss selv og for vår framtid, sa han.

Les også: - Dette legges merke til i Europa. Det er nok Biden pinlig klar over

Putin hevdet også at et amerikansk rekognoseringsfly samarbeidet med det britiske marinefartøyet i den omstridte hendelsen forrige uke.

Han sa at USAs rolle var å følge med på den russiske responsen på det britiske marinefartøyet.

Supermakt og stormakt

Russland-ekspert og seniorforsker ved Nupi, Jakub M. Godzimirski, påpekte nylig overfor Nettavisen at USA fortsatt anses å være en supermakt som har et strategisk overtak på Russland.

- Mens USA betraktes som en supermakt, er Russland en stormakt med globale ambisjoner som trenger å bruke mer krefter for å få gjennomslag. Det er mange som beskriver Russland som en opportunistisk stormakt, som gjerne ser seg litt rundt for å få best mulig uttelling uten å måtte bruke for mye krefter og makt, sa Godzimirski til Nettavisen i forbindelse med toppmøtet mellom Biden og Putin i Genève tidligere denne måneden.

- Annekteringen av Krim i 2014 er et godt eksempel på det. Russland trengte bare å bruke noen få militære styrker for å gjennomføre annekteringen. Dette var en stor innenrikspolitisk gevinst, men det skapte også store utenrikspolitiske problemer på lang sikt. Annekteringen ble fordømt av hele Vesten, og FN nektet å anerkjenne annekteringen, inkludert Hviterussland, sa Godzimirski.

Les også: Biden med klar tale til Putin: - Det vil få ødeleggende konsekvenser

- Ukraina styres av vestlige ledere

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var også tema under spørsmålsrunden. Putin sa at det ikke var noe poeng å møte sin ukrainske motpart, og hevder at Ukraina styres av vestlige ledere.

- Hva er poenget med å møte Zelenskyj, når han har avgitt all kontroll over landet sitt? Nøkkelavgjørelser blir tatt i Washington, og til viss en grad i Berlin og Paris, sa Putin på den årlige seansen der han svarer på spørsmål fra russere.

Presidenten sa han ikke nekter å møte sin ukrainske motpart, men ville understreke hvorvidt det var noe poeng å snakke om.

Ukraina har vært i konflikt med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina siden 2014.