18. april sa Ukrainas president Zelenskyj at den russiske offensiven i Donbas var i gang. Han har også hevdet at krigen var i en ny fase.

En berømt sovjetisk propagandaplakat fra 1921 hevder at Donbas er «hjertet av Russland», og skildrer regionen som kjernepunktet av industrien med mange fabrikker som strekker seg over det russiske imperiet.

- Donbas var den største produsenten av kull i det russiske imperiet og i Sovjetunionen. Uten kull var det ingen industri på den tiden. Derfor blir Donbas omtalt som et "hjertet", sier professor i russisk litteraturvitenskap Andrei Rogatchevski til Nettavisen.

Like før krigen startet i februar, anerkjente president Putin de to østlige regionene Donetsk og Luhansk som uavhengige. Dersom Russlands president skulle vinne full kontroll disse områdene i Øst-Ukraina, vil det kunne innkassere en militær seier for Putin, skriver CNN.

- Denazifisering av Ukraina

Putins annektering av Krim og okkupasjonen av deler av Donbas av russisk støttede opprørere i 2014, brakte en stopp i en periode med økende velstand i regionen.

Over 14.000 mennesker har mistet livet i Donbas-konflikten før Russlands invasjon i Ukraina februar 2022, opplyste President Zelenskyj i en tale.

Siste nytt om situasjonen i Ukraina her

Russland har trukket troppene sine fra området rundt Kyiv og til Donbas-regionen, der målet å gjennomføre en «full frigjøring» av Donbas.

Putin bygger også opp sin retorikk rundt en denazifisering av Ukraina.

- De har forsøkt å trekke en parallell mellom det nye uavhengig Ukraina og nazi-trusselen. De har skapt en slags konspirasjon rundt det at Ukraina utgjør en trussel på lik linje som Nazi-Tyskland utgjorde en trussel mot Sovjetunionen, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til Nettavisen.

Les også: Mener nazi-begrepet betyr noe helt annet for russere: – Vekker andre assosiasjoner

- I utgangspunktet så det ut som om Russland hadde en større plan, at planen var å ta hele Ukraina. Derfor ble invasjonen utrolig mislykket, siden regjeringen i Kyiv ikke ga seg slik Kreml hadde forestilt seg, legger hun til.

Ukrainsk side av Donbas, som består av Donetsk og Luhansk, var også gjenstand for harde kampen mellom det ukrainske militæret og russiskstøttede separatister i 2014. Omtrent en tredjedel av de to fylkene har vært okkupert av prorussiske separatister siden 2014, og er ikke under kontroll av ukrainske myndigheter.

- Den viktigste delen av den russiske historien refererer til deres bidrag til å kjempe nazismen under andre verdenskrig. Disse fortellingene om krigen gjennomsyrer mye av retorikken. Det er et helt system i Russland som forsøker å levere denne historien, sier NUPI-forskeren til Nettavisen.

Knapt med tid

Nettavisen og flere andre medier, både internasjonale og nasjonale, har tidligere omtalt at Ifølge det britiske forsvarsdepartementet har Russland en «frist» som er 9. mai. Også ukrainske myndigheter har hevdet det samme, ifølge Daily Mail. Det kan påvirke hvor raskt og kraftfullt de forsøker å gjennomføre operasjoner i forkant av denne datoen.

9. mai er den årlige markeringen av Sovjetunionens rolle i å beseire Nazi-Tyskland i Russland, denne datoen er kjent som «seiersdagen». Det er en viktig dag i Russlands historie, og den feires med en stor militærparade i hele Russland.

- Symbolikken gjennom Kremls propaganda om hva denne krigen handler om, gjør at de skal kunne si at på denne dato så nådde vi målet. Dette skaper en symbolsk effekt, sier hun.

Wilhelmsen påpeker at de har definitivt dårlig tid.

- Jeg er redd for reaksjonen til Russland dersom de ikke oppnår det de ønsker innen 9. mai. Jeg er bekymret for at Russland vil bruke tyngre våpen og kan eventuelt true med å bruke atomvåpen igjen dersom Russland ikke vinner Sør-Ukraina innen seiersdagen, avslutter hun.

Les også: Støre om Ukraina-krigen: - Har avdekket store svakheter i det russiske forsvaret