Putin kan igjen bli Russlands president

Foto: SERGEI KARPUKHIN (REUTERS)

Stiller til valg neste år.

24.09.11 21:39

Russlands ekspresident, nå statsminister, Vladimir Putin, har akseptert forslaget om å stille som kandidat under valget i mars neste år, melder BBC News.

- Dette betyr at det er veldig sannsynlig at Putin blir president igjen, nå som hele toppledelsen i Det forente Russland samler seg bak ham, uttalte sentral-Asia-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Indra Øverland, til Nettavisen tidligere lørdag - før det endelig ble kjent at Putin ville stille til valg.

Les: - Putin bør stille som presidentkandidat

Putin har tidligere vært president i to perioder, 2000-2004 og 2004-2008. På grunn av den russiske grunnloven, som ikke tillater tre sammenhengende presidentperioder, kunne ikke Putin stille til valg i 2008. Dmitrij Medvedev tok så over presidentvervet, mens Putin ble statsminister.

Siden Putin nå har vært ute en periode, kan han neste år igjen stille til valg. Dermed ligger alt til rette for at Medvedev og Putin igjen kan bytte plasser. Putin hadde nemlig foreslått at Medvedev skal stille øverst på partilisten under parlamentsvalget i desember.

- Jeg vil takke dere for de positive reaksjonene på forslaget om at jeg skal stille til valg. Det er en stor ære, sa Vladimir Putin til delegatene under den årlige partikongressen.

Presidentvalget i Russland holdes 4. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.