*Nettavisen* Nyheter.

Putin klar for nytt presidentvalg

Foto: SERGEI KARPUKHIN (Reuters)

59 år gamle Vladimir Putin kan bli den russiske lederen som sitter lengst ved makten.

28.11.11 15:31

Søndag ble Vladimir Putin formelt utpekt som presidentkandidat for regjeringspartiet Forente Russland under valget 4. mars neste år.

Ba Vesten holde seg unna
- Vår oppgave er å bygge et sterkt, rikt og velstående Russland, et Russland for det 21. århundre, sa Putin da han talte til partikongressen i Moskva ifølge Washington Post.

Han sa han ønsker å utvikle samarbeidet med Vesten, men ga klar beskjed om at vestlige land ikke bør lytte for mye til Kremls kritikere. Kritikerne frykter et mer eneveldig Russland med Putin tilbake i presidentstolen, mens Putin selv advarte andre land om å blande seg inn i Russlands anliggender.

- Kaster penger ut av vinduet
- Vi vet at representanter fra enkelte land har møter med de som får penger, de såkalte støttemottakerne, at de gir dem instruksjoner og veiledning for det arbeidet de må gjøre for å påvirke valget i vårt land. Det er bortkastet tid, det er som å kaste penger ut av vinduet, sa Putin og nevnte USA og EU.

Planlegger rollebytte
På partikongressen sto sittende president Dimitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin skulder ved skulder og mottok hyllesten fra 11.000 delegater. Putins comeback åpner for en russisk maktrekord. Han har allerede sittet to perioder som president. Vinner han valget, har han lovet makkeren og partifellen Medvedev jobben som statsminister.

Valget av Putin som presidentkandidat kommer ikke som noen overraskelse. Han gikk av som president i 2008 etter to perioder, og i september i år kunngjorde han sitt ønske om å gjenvinne landets mektigste posisjon. Søndagens nominasjonsvalg markerer starten på presidentvalgkampen. Om en uke er det valg til nasjonalforsamlingen.

Kan sitte til 2024
Det er ventet at han vil vinne presidentvalget, selv om oppslutningen om partiet Forente Russland er fallende på meningsmålingene, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau ifølge Berlingske Tidende. Blir Putin igjen president, kan 59-åringen bli sittende fram til 2024. Da er det ingen som gjør ham rangen stridig som Russlands lengstsittende leder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexei Druzhinin (Ap)

VIDEO: Se nyhetsinnslag på Euronews om kultstatusen som omgir Putin.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.