*Nettavisen* Nyheter.

Putin-kritiker funnet død

Foto: Chris Young

Anklaget av russiske myndigheter for å ha planer om å begå statskupp. Nå er han funnet død i sitt hjem i Storbritannia.

24.03.13 15:31

Den russiske oligarken og Putin-kritikeren Boris Berezovskij (67) er funnet død i sitt hjem i Surrey i Storbritannia, melder BBC.

Både en slektning av 67-åringen og hans russiske advokat har bekreftet dødsfallet, men det er ennå ikke kjent hva som er årsaken til dødsfallet.

Berezovskij var en profilert kritiker av regimet i Kreml. Tidligere samarbeidet han tett med president Vladimir Putin, men siden ble han en av presidentens argeste kritikere.

Berezovskij hadde status som ettersøkt i Russland, og var av russiske myndigheter anklaget for å ha planer om å begå statskupp i Russland. Russland har flere ganger forgjeves krevd ham utlevert.

67-åringen fikk innvilget asyl i Storbritannia i 2003, men har bodd i landet siden Vladimir Putin ble president i Russland i 2000.

Har overlevd mordforsøk
Ifølge The Guardian har Boris Berezovskij overlevd flere mordforsøk, inkludert en bombe i 1994, som tok livet av sjåføren hans. Han ble selv av russiske myndigheter utpekt som ansvarlig for drapet på en annen Russland-kritiker, Aleksandr Litvinenko, i 2006. Litvinenko, som også bodde i Storbritannia, ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tapte mot Chelsea-eieren
I fjor tapte han en rettssak mot eieren av fotballklubben Chelsea, Roman Abramovich. Det var en rettssak Berezovskij skal ha brukt nær én milliard kroner på.

Boris Berezovskij beskyldte i rettssaken Abramovitsj for å tvinge ham til å selge en stor aksjepost i det store oljeselskapet Sibneft til en altfor billig pris. Berezovskij krevde bortimot 30 milliarder kroner i erstatning fra Abramovitsj, som benektet anklagene.

Dømt for svindel
Berezovskij har fra før av hatt problemer i rettssystemet i Russland, der han har blitt dømt til seks års fengsel for svindel av det statlige flyselskapet Aeroflot.

Berezovsky tjente sin formue i løpet av Russlands privatisering av statlig eiendom. Han tok eierskap i oljeselskapet Sibneft og ble hovedaksjonær i en av Russlands største TV-kanaler.

Les også disse sakene:

Abramovitsj jakter Norges 500 rikeste
- Abramovitsj er ikke så smart
- Svindlet meg for milliarder
Skulle drepe Berezovskij
Forgiftet på Sushibar
Drapsetterforsking avlyst etter én time
Godal: - Putin er en blodig despot
Presidentkandidat savnet i to dager

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.