RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Alexej Navalnyj stilte til demonstrasjon i Russland tirsdag, til tross for at han ble dømt til husarrest tidligere tirsdag.
Alexej Navalnyj stilte til demonstrasjon i Russland tirsdag, til tross for at han ble dømt til husarrest tidligere tirsdag. Foto: Sergei Karpukhin (Reuters/NTB scanpix)

Putin-kritiker pågrepet under demonstrasjon

Sist oppdatert:
Den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er pågrepet av politiet etter å ha sluttet seg til en demonstrasjon i Moskva sentrum. Opposisjonsgrupper melder at minst 130 er pågrepet.

Et stort politioppbud møtte demonstrantene som samlet seg for å markere motstand mot dommen Navalnyj fikk tidligere tirsdag. Han ble dømt til betinget fengsel for underslag, mens broren hans må sone. EU er blant dem som mener rettssaken har vært politisk motivert.

Navalnyj trosset selv husarresten for å delta i demonstrasjonen. Det varslet han på sin Twitter-konto.

– Ja, jeg sitter i husarrest, men i dag vil jeg være med dere. Jeg kommer, skrev Navalnyj samtidig som han la ved et bilde av seg selv på T-banen i Moskva.

TV-bilder viser at Navalnyj ble pågrepet og fraktet inn i en politibil med makt, mens folk stimet seg rundt ham for å ta bilder av pågripelsen.

– De kan ikke ta dere alle

– Jeg ble pågrepet, men de klarer ikke å pågripe alle, skrev Navalnyj etter at han ble pågrepet.

– Jeg er glad for at jeg fikk være del av noe som gjør det mulig for millioner å samles, om enn bare i 15 minutter, skriver Navalnyj.

Ifølge opposisjonsgrupper er minst 130 andre pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene.

Direktebilder fra Moskva viser at flere hadde samlet seg og skrek slagord på Manezj-plassen like ved regjeringsbygningene i Moskva. Politiet hadde varslet at de vil slå ned på demonstrasjonen, som ikke var godkjent.

– Fra Maidan til Magadan

Ifølge Radio Free Europe skrek demonstrantene at landets ledende politikere risikerer å bli sendt til Magadan, der sovjetiske fanger kunne ende opp under tidligere regimer.

– Hvis du starter et Maidan, blir du sendt til Magadan, roper demonstrantene og viser til demonstrasjonene på Maidan-plassen som førte til at Ukrainas tidligere leder Viktor Janukovitsj måtte gi fra seg makta tidligere i år.

Et annet budskap som gikk igjen, er at russerne nå har to valg: Enten kan de la landet bli et nytt Nord-Korea, eller så kan de ta til gatene i protest. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere