*Nettavisen* Nyheter.

Putin mener han fortsatt har flertallet bak seg

Foto: SERGEI KARPUKHIN

Statsminister Vladimir Putin har fortsatt støtte fra et flertall av russerne, fremholder Putins talsmann.

27.12.11 15:31

Uttalelsen kommer til tross for at opposisjonen skal ha greid å samle over 120.000 mennesker til protest mot Putin og hans parti Forente Russland. Statsministeren selv sier at det bare var 29.000 som møtte opp til demonstrasjonen.

- De som tok til gata – de er en veldig viktig del av samfunnet. Men de er i mindretall, sa talsmann Dmitrij Peskov søndag og la til:

- Putin har fortsatt støtte fra flertallet, og vi bør behandle flertallets mening med respekt.

Peskov mener dessuten at Putin ikke har noen reell konkurranse når han stiller som kandidat i presidentvalget i mars.

Gorbatsjov: - Trekk deg
Putin har dominerte russisk politikk i tolv år, først to perioder som president og så én periode som statsminister. Nå regner han med å kunne ta fatt på en ny periode som president etter at hans støttespiller Dmitrij Medvedev har hatt stillingen de siste fire årene.

Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, har imidlertid bedt Putin om å trekke seg fra politikken for godt og gå av, slik han selv gjorde 25. desember for 20 år siden da Sovjetunionen kollapset. Gorbatsjov deltok også i demonstrasjonene i Moskva lørdag.

Forente Russland vant valget på ny nasjonalforsamling for tre uker siden, selv om det fikk langt lavere oppslutning enn forventet.

- Jeg vil råde Vladimir Putin til å trekke seg nå. Tre perioder er nok, sa Gorbatsjov til radiostasjonen Ekko Moskva.

Risikerer revolusjon
- Dette er ikke et utbrudd som roer seg ned igjen. Dette handler ikke om protestene, men om den generelle stemningen, sier Jevgenij Gontmakher, lederen for Senteret for sosialpolitikk i et Moskva-basert økonomiinstitutt.

- Det er fare for revolusjon. Myndighetene holder ikke tritt med utviklingen, sier han.

Også tidligere finansminister Aleksej Kudrin, som var blant dem som holdt appell under massedemonstrasjonen, mener at Russland risikerer en ny revolusjon. Han oppfordret derfor til dialog mellom opposisjonen og Kreml.

- Det trengs en plattform for dialog. Hvis ikke, vil det bryte ut en revolusjon, og vi vil miste den muligheten vi har i dag for en fredelig endring, sa Kudrin. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.