RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin-lov: Slipper fengsel når du slår kone og barn


Russlands president Vladimir Putin vil ikke lenger slå ned på vold i hjemmet.
Russlands president Vladimir Putin vil ikke lenger slå ned på vold i hjemmet. Foto: Alexey Druzhinin (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ny lov ryster Russland.

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet en ny lov som avkriminaliserer visse former for vold i hjemmet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Fra nå av skal det å slå ektefelle eller barn slik at de blør eller får skrubbsår, kun straffes med bot - hvis det ikke skjer mer enn én gang i året, skriver The Guardian. 

Hvis boten ikke betales, venter 15 dager i fengsel. Tidligere kunne dette føre til fengselsstraff i to år.

386 stemte for - kun en imot.

Kritikere mener dette sender et helt galt signal i et land hvor estimater viser at hvert 40. minutt dør en kvinne som følge av vold i hjemmet.

De som støtter loven, mener det er bra at myndighetene ikke blander seg inn i familieanliggende. Politiker Yelena Mizulina som utarbeidet lovforslaget, står også bak den kontroversielle russiske loven som forbyr homo-propoganda.

Lov å slå

Avkriminaliseringen gjelder «vold som forårsaker fysisk smerte, men ikke alvorlig kroppsskade» - altså ikke bruddskader.

I fjor fikk Russland en lovendring som førte til at voldshendelser som gatebråk, ble straffet mildere, som administrative forseelser, mens vold i hjemmet kunne lede til fengselsstraffer.

Kvinnerettighets- og menneskerettighetsgrupper i Russland reagerer med vantro på lovendringen og frykter flere svake grupper vil bli utnyttet og mishandlet.

Sjokkvideoer vekker frykt

Russland har høstet omfattende kritikk for det offisielle synet på homofili.

Spesielt den såkalte «homoloven» som forbyr propaganda for utradisjonelle seksuelle relasjoner har vakt oppsikt. Russiske aktivister mener homoloven i praksis rettferdiggjør grove overgrep og forfølgelse av homofile, noe flere videoer på internett viser.

Les også: Sjokkvideoer vekker frykt og avsky

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere