Gå til sidens hovedinnhold

Putin og Merkel drøfter forlenget våpenhvile i Ukraina

Russlands president Vladimir Putin og Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterer nødvendigheten av å forlenge våpenhvilen i Ukraina.

Under et møte mellom de to torsdag, som Tyskland tok initiativ til, fortalte Putin om forverring av den humanitære krisen i Ukraina.

Humanitær krise

I utgangspunktet skal Merkel ha fortsatt presset med å finne en diplomatisk løsning på krisen, mens Putin framholdt viktigheten av å forlenge våpenhvilen.

Vladimir Putin påpekte at det har vært en stor økning i antallet flyktninger fra Ukraina til Russland. Det foreløpige tallet skal ligge på en halv million, ifølge den russiske presidenten.

Den ukelange våpenhvilen mellom partene, som har vært alt annet enn fredelig, går etter planen ut fredag morgen. Begge sidene har anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen, men onsdag understreket den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin viktigheten av å fortsette våpenhvilen ut den avtalte tiden.

Også torsdag melder lokale medier at prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker har skutt på hverandre på en flyplass i byen Kramatorsk i regionen Donetsk.

Omfordeling av makt

Torsdag presenterte Ukrainas president Petro Porosjenko endringer i grunnloven som blant annet gir mer makt til de ulike regionene i landet, grep som kan bidra til å dempe opprøret blant de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina. Men eksperter tviler på om dette er nok til å stanse separatistenes krav om uavhengighet og deretter på en eller annen måte innlemmelse i Russland.

Sent onsdag kveld erklærte separatistene at de hadde slått sammen de to opprørsgruppene «Donetsk Folkerepublikk» og «Luhansk Folkerepublikk» til den nye gruppen «Union av Folkerepublikkene».

Lovendringene gir også presidenten større makt til å avskjedige lederen av påtalemyndigheten og den øverste sjefen for etterretningstjenesten uten godkjenning fra nasjonalforsamlingen. Ansettelsen av nye vil imidlertid fortsatt kreve godkjenning fra de folkevalgte.

På samme tid som Porosjenkos forslag ble kjent, krevde USAs utenriksminister John Kerry at Russland viser samarbeidsvilje gjennom avvæpning av separatistene i Ukraina. (©NTB)

Kommentarer til denne saken