– Sovjetunionen hadde sin egen erfaring med dette landet. Vi har lært leksen vår, sa Putin tirsdag, en drøy uke etter at Taliban hadde tatt kontroll over det aller meste av Afghanistan.

Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979 for å støtte den kommunistiske regjeringens kamp mot muslimske geriljagrupper.

Les også: Tiden i ferd med å renne ut for norske styrker: - Farligere og farligere for hver dag som går

Krigen varte i om lag ti år og krevde opp mot to millioner afghanske liv og sendte ytterligere sju millioner på flukt fra sine hjem. Flere enn 14.000 sovjetiske soldater ble også drept.

Flyplassen er den eneste trygge veien ut

I Norge holdt utenriksminister Ine Eriksen Søreide pressekonferanse tirsdag kveld.

Det uttalte Søreide at det er uklart hvor lenge man kan fortsette evakueringen fra Afghanistan. Over 20 enslige barn, mange under fem år, er hittil evakuert til Norge.

– Vi vet ikke hvor lenge det vil være mulighet for evakuering, sa utenriksministeren.

Hittil er 374 personer, fordelt på sju flyvninger, evakuert fra Afghanistan til Norge. Fremdeles befinner mange nordmenn seg i landet, de fleste av dem norske statsborgere med afghansk bakgrunn. Søreide opplyser at tidsvinduet for evakuering kan være svært kort.

– Når flyplassen stenger, vil vi være uten evakueringsmuligheter fordi flyplassen er den eneste trygge veien ut av Afghanistan, sier Søreide.

Les også: Regjeringskilde: Biden folenger ikke evakueringsfristen

Kan ikke garantere for sikkerheten

Mens det fremdeles befinner seg mange norske borgere igjen, blir det stadig vanskeligere å ta seg til flyplassen i Kabul. Situasjonen rundt flyplassen er fortsatt bekymringsfull, den er kaotisk og tidvis farlig. Det er nå færre som klarer å ta seg inn på flyplassen enn tidligere.

Les også: Det norske feltsykehuset i Kabul legges ned innen 31. august

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten i Kabul eller og rundt flyplassen. Hver og en må gjøre sine egne sikkerhetsvurdering ved reise til flyplassen, sier utenriksministeren, og legger til:

– Noe av bekymringen ved stengning av flyplassen er at den kaotiske situasjonen blir enda mer kaotisk på bakgrunn av at flere vil ta seg til flyplassen, sier Søreide.

Hun sier at det ikke er noen garanti for at norske myndigheter klarer å hjelpe alle norske borgere i landet.

Over 20 afghanske barn evakuert til Norge

Av de 374 personene som er evakuert til Norge, er over 20 av dem enslige, afghanske barn. Mange av dem er under fem år, opplyser justisministeren Monica Mæland (H).

– Utgangspunktet for denne situasjonen var en henvendelse til Justisdepartementet fra Kabul om barn som var alene på feltsykehuset. Det ble gjort forsøk på å finne foreldre, men det lyktes ikke, sier Mæland.

Utstyr kan bli liggende igjen

Etter planen skulle det norsklededet feltsykehuset bli stående på flyplassen i Kabul etter at de internasjonale styrkene hadde forlatt Afghanistan, men forutsetningene er de siste dagene endret etter at Taliban har satt 31. august som absolutt siste frist for all militær tilstedeværelse i landet.

Les også: Afghansk nyhetsbyrå: Taliban har utnevnt ministre

På spørsmål angående evakueringen av det norske feltsykehuset og om regjeringen da også evakuerer alt tilhørende utstyr, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at en avgjørelse ikke er tatt rundt denne problemstillingen.

– En avgjørelse omkring det er veldig situasjonsbetinget, sier han på spørsmål fra NTB.

(©NTB)