*Nettavisen* Nyheter.

Putin til hardt angrep mot Vesten

ÅRLIG PRESSEKONFERANSE: Vladimir Putin gikk til angrep under seansen. Foto: Alexander Nemenov (Afp / NTB Scanpix)

- Russland blir alltid kritiser.

18.12.14 13:35

Russland blir mer og mer bestemt på å beskytte sine egne interesser, sa president Vladimir Putin da han holdt sin årlige store pressekonferanse i Moskva.

Der snakket han om krisene i både økonomien og i nabolandet Ukraina. Putin gikk til hardt angrep på Vesten, og sa at USA og NATO i stadig større grad opptrer truende overfor Russland. NATOs utvidelse østover «er som å bygge en ny Berlinmur».

– Russlands holdning i Ukraina-saken sender et signal til våre partnere om å stanse byggingen av den muren, sa Putin.

– Vestlige land har bestemt seg for at de er vinnerne, at de er et imperium nå og at resten er tjenere som må jages inn i et hjørne, la han til.

Flere hundre journalister, både russiske samt ukrainske og andre utenlandske pressefolk, var til stede i den store konferansesalen for å høre den russiske presidenten oppsummere året og svare på spørsmål.

Seansen tok, som vanlig, flere timer og ble direktesendt på russisk TV.

Økonomisk krise

Ikke uventet var Russlands hardt pressede økonomi det første temaet Putin tok opp. Presidenten er under hardt press for å vise at han har en plan for hvordan økonomien skal komme på fote igjen.

Men han kunne ikke legge fram en reell kur. Derimot la han skylden for krisen på utenforliggende årsaker og sa at det ikke er interne grunner til at den russiske økonomien nå sliter.

Men til tross for en rubel i fritt fall og sviktende oljeinntekter, slo Putin fast at økonomien fortsatt vil vokse i tiden framover og at det ikke er fare for resesjon. Han hevdet også at det vil ta maks to år for økonomien er tilbake i normal gjenge igjen.

Må ta harde grep

Putin innrømmet imidlertid at myndighetene kunne ha gjort mer på et tidligere tidspunkt for å redusere kriseomfanget, og han kritiserte også den russiske sentralbanken for å være for sen med å ta tak i situasjonen.

Onsdag denne uken hevet sentralbanken styringsrenten fra 10,5 prosent til 17 prosent, og Putin slo fast at banken fortsatt er nødt til å ta harde grep. Han lovte imidlertid at renta ikke ville bli værende så høy hele tiden mens krisen pågår.

Ifølge Putin har landets BNP vokst med mellom 0,6 og 0,7 prosent i løpet av årets første måneder. Og han understreket at han har full tillit til at både sentralbanken og andre myndigheter klarer å håndtere krisen.

Ukraina

Putin snakket også om krisen i nabolandet Ukraina, og han fastholdt at Russland ikke er direkte innblandet i konflikten i Øst-Ukraina.

– Uansett hva Russland gjør, møter vi alltid kritikk og motstand, sa han.

De russiske soldatene som eventuelt befinner seg i Øst-Ukraina, har «fulgt sitt hjerte og reist dit frivillig», la han til.

Putin karakteriserte situasjonen i Ukraina som en «straffeoperasjon» satt i verk av myndighetene i Kiev og la til at Moskvas mål er å gjenopprette «politisk enhet» i Ukraina og få en løsning på konflikten så raskt som mulig.

– Men myndighetene i Ukraina må respektere alle sine regioner dersom de ønsker å oppnå fred, sa han.

– Det er ingen tvil om at president Porosjenko forsøker å løse situasjonen i Øst-Ukraina, men han er ikke den eneste personen med makt i Kiev, sa Putin og kritiserte samtidig ukrainske regjeringsstyrker for å bruke væpnet vold mot de prorussiske separatistene.

Stor støtte

Mens kritikken mot Putin er stor i utlandet, nyter han en stadig større oppslutning på hjemmebane. Etter 15 år ved makten synes han å være mer populær enn noensinne.

Selv sa han at stabiliteten i Russland avhenger av folkets støtte, en støtte han føler han har.

– Stabilitet er basert på støtte fra det russiske folk. Og det er støtte for både vår utenriks- og innenrikspolitikk, sa han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.