Gå til sidens hovedinnhold

Putin truer USA med en ny Cuba-krise

President Vladimir Putin sier Russland er militært forberedt på en missilkrise tilsvarende Cuba-krisen.

Putin truer nå med å utplassere hypersoniske, kjernefysiske missiler om bord på skip eller ubåter i nærheten av amerikansk territorielt farvann, melder Reuters.

Cuba-krisen børt ut i 1962 da Moskva besvarte USAs utplassering av atomvåpen i Tyrkia, ved å utplassere kjernefysiske ballistiske missiler på Cuba. Cuba-krisen er det nærmeste verden har kommet en atomkrig, som ble avverget i tolvte time.

President Donald Trump har nylig kunngjort at USA vil trekke seg fra atomnedrustningsavtalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), som forbyr amerikansk og russisk utplassering av landbaserte, kjernefysiske mellomdistanseraketter.

INF-avtalen ble signert av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov på 1980-tallet.

Skrotingen av atomnedrustningsavtalen har ført til usikkerhet om hvorvidt noen av atommaktene vil begynne å utplassere landbaserte mellomdistanseraketter, med kjernefysisk kapasitet, i motpartens «bakgård».

En detaljert trussel

Putin har en rekke ganger advart USA mot å utplassere kjernefysiske mellomdistanseraketter i Europa som kan nå mål i Russland.

Men onsdag denne uken kom han med en detaljert beskrivelse på hva truslene innebærer, og nevnte samtidig Cuba-krisen som eksempel på hvor langt krisen kan utvikle seg.

- Vi snakker om maritime leveringsfartøy som ubåter eller skip. Og gitt hastigheten og rekkevidden (til våre missiler red.anm.), kan vi utplassere dem i nøytralt farvann. I tillegg er de ikke stasjonære. De er bevegelige og de (motparten red.anm.) vil være nødt til å finne dem, sa Putin til russisk presse onsdag, ifølge Reuters.

- Dere kan regne på det. Mach 9 (hastigheten på rakettene) og over 1000 kilometer (rekkevidde), sa Putin.

Les også

Donald Trumps farlige atomvåpen-spill med Kina

Putin: - Har ikke noe valg

Putin hevder at han ikke ønsker et nytt atomvåpenkappløp, men sier at Russland ikke har noe valg dersom USA utplasserer nye atomraketter i Europa - som Putin selv hevder vil kunne treffe Moskva innen 10-12 minutter etter oppskytning.

USA har for øyeblikket ingen landbaserte kjernefysiske mellomdistanseraketter som de kan utplasseres i Europa, men kan i prinsippet utvikle og utplassere dem dersom hele INF-avtalen kollapser.

Putin hevder at russiske kjernefysiske mellomdistanseraketter vil kunne treffe USA raskere enn eventuelle amerikanske atomraketter i Europa vil kunne treffe Russland – ettersom flytiden er kortere.

- Det ville ikke vært til deres fordel, i hvert fall ikke slik situasjonen er i dag. Det er helt sikkert, sa Putin.

- Ønsker de en Cuba-krise, så er de velkomne

Putin erkjenner også at det er en spent situasjonen mellom USA og Russland, men at dagens situasjon ikke kan sammenlignes med spenningen under Cuba-krisen.

- Den (spenningen) er ikke en grunn til å øke konfrontasjonen til et nivå som under Cuba-krisen på 1960-tallet. Det er uansett ikke noe vi ønsker. Hvis noen ønsker det, vel, da er de velkomne. Jeg har i dag understreket hva det vil innebære. La dem telle (hastighet og rekkevidde på missilene), sa han.

Da amerikanerne kunngjorde at de ville trekke seg fra INF-avtalen, begrunnet de det med at Putin har utplassert et nytt rakettsystem kalt 9M729. USA og NATO mener å kunne dokumentere at disse rakettene er INF-stridige, ifølge NTB.

Russland avviser imidlertid at deres rakettsystem strider med INF-avtalen.

INF-avtalen

INF-avtalen ble vedtatt i 1987 under Den kalde krigen og forplikter USA og Russland til verken å produsere, besitte eller teste landbaserte, kjernefysiske mellomdistanseraketter med en rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer.

Allerede i 1991 var 2700 amerikanske og sovjetiske atomraketter destruert som følge av denne nedrustningsavtalen.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken