Gå til sidens hovedinnhold

Putin utelukker ikke bruk av militærmakt

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russland trenger ikke bruke militærmakt på Krim-halvøya nå, men forbeholder seg retten til å gjøre det, sier president Vladimir Putin.

Den russiske presidenten sa på sin første pressekonferanse siden Viktor Janukovitsj ble avsatt som president i Ukraina, at bruk av militærmakt vil være siste utvei, men at landet vil gripe inn dersom det blir «lovløse tilstander».

Blir det snakk om en intervensjon, vil den være «legitim og innenfor rammeverket i folkeretten», framholder Putin, som samtidig lovet at Russland «selvfølgelig» vil yte økonomisk bistand til Krim

President avviser at det er russiske soldater som omringer ukrainske militærbaser på Krim-halvøya. Ifølge Vladimir Putin er de væpnede gruppene som har tatt kontroll over baser og offentlige bygg på Krim, «lokale selvforsvarsgrupper».

Presidenten sier også at Russland ikke har noen interesse i å provosere fram en separatistbevegelse på Krim-halvøya.

– Gitt fra seg makten

Han kaller maktovertakelsen i Ukraina et grunnlovsstridig militært kupp. Putin kom på pressekonferansen i Moskva tirsdag med skarp kritikk av maktovertakelsen i Ukraina og tok samtidig Ukrainas nylig avsatte president Viktor Janukovitsj i forsvar.

Den russiske presidenten hevder at Janukovitsj ikke beordret skytingen av demonstranter under opptøyene i landet. Han uttalte også at Janukovitsj allerede hadde gitt fra seg makten og hadde opprettholdt alle sine forpliktelser i avtalen som ble undertegnet av Janukovitsj og tre opposisjonsledere 21. mars da han ble avsatt. Putin kritiserte opposisjonen for å ta over presidentpalasset og regjeringsbygninger i Kiev etter signeringen.

– Ville blitt drept

Utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Polen bidro som tilretteleggere under forhandlingene. Avtalen kom i stand etter at tre dager med harde kamper i Kievs gater trolig kostet nesten 100 mennesker, både demonstranter og politifolk, livet.

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj ville blitt drept om han ikke hadde forlatt landet, ifølge Putin. Janukovitsj kom seg til Russland etter noen dager på rømmen i Ukraina. Den russiske presidenten sier Janukovitsj nå ikke har noen politisk fremtid.

På den samme pressekonferansen sa Putin at han ikke ønsker å hjemkalle sin ambassadør til USA, men at han kommer til å gjøre det dersom han blir nødt.

– Kan forstå

Russlands leder sier videre han kan forstå demonstrantene på Maidan-plassen, men at loven må følges når endringer skal skje.

– Folk i Ukraina er selvfølgelig misfornøyd, sa Putin og viste til at oligarker har blitt utnevnt som ledere øst i landet .

– Det reagerer selvfølgelig folk på. Men maktovertakelsen har ført til en destabilisering i øst og i sør, sa Putin, og la til at ukrainerne må få lov til å bestemme sin egen fremtid.

Den russiske presidenten var klar og tydelig på at Viktor Janukovitsj fortsatt er Ukrainas lovlige president:

– Han har ikke mistet makten på en lovlig måte. Nasjonalforsamlingen er legitim, men det er ikke landets fungerende ledere. (©NTB)

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag