Den siste ukens fokus blant vestlige myndigheter, og ikke minst media, har omhandlet Vestens våpenpakker til krigsherjede Ukraina. Mest omtalt er ønsket om å sende de tyske stridsvognene «Leopard II» til landet.
Nå kommer en nær alliert av Russlands president, Vladimir Putin, med en kraftig advarsel.
– Hvis Washington og Nato-landene leverer våpen som vil brukes til å angripe sivile byer og forsøke å erobre våre territorier, som de jo truer med, vil det lede til motangrep med tyngre våpen, sa Vyacheslav Volodin, talsmann for Dumaen i Russland, ifølge Reuters som siterer hans Telegram-kanal.

Flere tyngre våpen kan øke atomfaren: – Begeret kan renne over
– Global katastrofe
Kreml har siden invasjonen av Ukraina hevdet at de ikke vil benytte seg av atomvåpen i Ukraina-krigen. Selv om blant annet strategiske atomvåpen har blitt nevnt.
– Argumenter som bygger på at atommakter tidligere ikke har benyttet seg av atomvåpen i lokale konflikter holder ikke. Fordi disse statene ikke var i en situasjon som var truende for landets innbyggere eller landets territorielle integritet.
Tyskland har så langt satt ned foten og nektet flere land å sende disse stridsvognene til Ukraina, likevel kommer Volodin med klare advarsler.
– Leveranser av angrepsvåpen til Kyiv-regimet vil lede til en global katastrofe, avsluttet han, ifølge Reuters.
Fakta om ny militær bistand til Ukraina
Dette er noe av den militære bistanden andre land har gitt eller lovet Ukraina den siste tiden (per fredag 20. januar 2023).
* Canada: Kjøper et norskutviklet Nasams luftvernsystem fra USA for å gi til Ukraina.
* Danmark: 19 franskbygde Caesar haubitser
* Estland: Haubitser, ammunisjon, støttekjøretøy og panservernvåpen
* Finland: Sender tungt militært utstyr for cirka 4 milliarder kroner, men oppgir ikke hva slags utstyr det er snakk om.
* Frankrike: Skal levere AMX 10 RC, som omtales som en stormpanservogn eller lett stridsvogn
* Latvia: To helikoptre, droner, Stinger luftvernmissiler, maskingeværer og ammunisjon
* Litauen: Luftvernartilleri og to helikoptre
* Nederland: Ventes å kunngjøre detaljer om sin støtte fredag
* Polen: S-60 luftvernkanoner med 70.000 granater
* Storbritannia: 600 Brimstone luftvernraketter. Landet har nylig lovet å sende Challenger 2-stridsvogner, den første moderne stridsvognen Ukraina er tilbudt
* Sverige: Det mobile artillerisystemet Archer, panservernraketter og opptil 50 stormpanservogner
* Tsjekkia: Skal produsere flere grovkalibrede haubitser og pansrede personellkjøretøy
* Tyskland: Har lovet 40 Marder stormpanservogner som skal leveres raskt.
* USA: Forsyninger verdt 2,5 milliarder dollar, inkludert stormpanservogner, luftforsvarssystemer og titusener av raketter og artillerigranater.
Kilde: NTB
Tidligere advarsel
Putin og de russiske myndighetene har hele tiden hevdet at atomvåpen aldri vil brukes, med mindre Russlands eksistens står i fare.
– Stadige forsyninger av større og tyngre våpen har verken ført til atomkrig eller angrep mot land i Europa. Ergo er det trygt å sende stadig større og tyngre våpen, kan man tenke. Men det er en tolkning, og ikke fakta, sa Kjølv Egeland, postdoktor ved Senter for internasjonale studier ved anerkjente Sciences Po i Frankrike, til Nettavisen tidligere denne uken.
– Spørsmålet er hvor skal man trekke grensen for den militære støtten til Ukraina. Det er bare noe vi må erkjenne. De fleste er nok enige i det, selv om enkelte kommentatorer og politikere er fristet til å si at vi må gi Ukraina alt de ønsker seg og bare pøse på. Det tror jeg egentlig ikke så mange mener, sa Egeland.