Den siste ukens fokus blant vestlige myndigheter, og ikke minst media, har omhandlet Vestens våpenpakker til krigsherjede Ukraina. Mest omtalt er ønsket om å sende de tyske stridsvognene «Leopard II» til landet.

Nå kommer en nær alliert av Russlands president, Vladimir Putin, med en kraftig advarsel.

– Hvis Washington og Nato-landene leverer våpen som vil brukes til å angripe sivile byer og forsøke å erobre våre territorier, som de jo truer med, vil det lede til motangrep med tyngre våpen, sa Vyacheslav Volodin, talsmann for Dumaen i Russland, ifølge Reuters som siterer hans Telegram-kanal.

– Global katastrofe

Kreml har siden invasjonen av Ukraina hevdet at de ikke vil benytte seg av atomvåpen i Ukraina-krigen. Selv om blant annet strategiske atomvåpen har blitt nevnt.

– Argumenter som bygger på at atommakter tidligere ikke har benyttet seg av atomvåpen i lokale konflikter holder ikke. Fordi disse statene ikke var i en situasjon som var truende for landets innbyggere eller landets territorielle integritet.

Tyskland har så langt satt ned foten og nektet flere land å sende disse stridsvognene til Ukraina, likevel kommer Volodin med klare advarsler.

– Leveranser av angrepsvåpen til Kyiv-regimet vil lede til en global katastrofe, avsluttet han, ifølge Reuters.

Tidligere advarsel

Putin og de russiske myndighetene har hele tiden hevdet at atomvåpen aldri vil brukes, med mindre Russlands eksistens står i fare.

– Stadige forsyninger av større og tyngre våpen har verken ført til atomkrig eller angrep mot land i Europa. Ergo er det trygt å sende stadig større og tyngre våpen, kan man tenke. Men det er en tolkning, og ikke fakta, sa Kjølv Egeland, postdoktor ved Senter for internasjonale studier ved anerkjente Sciences Po i Frankrike, til Nettavisen tidligere denne uken.

– Spørsmålet er hvor skal man trekke grensen for den militære støtten til Ukraina. Det er bare noe vi må erkjenne. De fleste er nok enige i det, selv om enkelte kommentatorer og politikere er fristet til å si at vi må gi Ukraina alt de ønsker seg og bare pøse på. Det tror jeg egentlig ikke så mange mener, sa Egeland.