Gå til sidens hovedinnhold

Putin: - Vi måtte hjelpe Ukraina

President Vladimir Putin sier Russlands avtale med Ukraina kun er for å hjelpe «broderlandet», og ikke er ment for å holde Kiev borte fra et samarbeid med EU.

Putin holdt torsdag sin årlige oppsummering der han blant annet begrunnet hvorfor han valgte å inngå en økonomisk samarbeidsavtale med Ukraina.

- Dette har ingenting med verken demonstrasjonene i Kiev eller EU-forhandlingene med Ukraina å gjøre, hevdet han.

Putin understreket at Russland ikke har noe i mot en samarbeidsavtale mellom Ukraina og EU, så lenge det ikke skader Russlands økonomi.

- Vi må beskytte vår egen økonomi. Dersom Ukraina åpner døren til EU, må vi stenge vår dør til Ukraina, sa han. Det viktigste for Ukraina må likevel være å beskytte sitt eget marked, påpekte han videre.

Kjøper statsobligasjoner
Ukraina og Russland inngikk tirsdag en avtale som blant annet sikrer et russisk oppkjøp av ukrainske statsobligasjoner for tilsvarende 92 milliarder kroner. Russland har dessuten kuttet prisen på naturgass med en tredel for Ukraina.

- Vi ser at Ukraina sliter. Dersom vi virkelig mener at de er vårt broderfolk, så må vi hjelpe det ukrainske folket i den vanskelige tiden de går gjennom, sa Putin i talen.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj er under hardt press hjemme, der hundretusenvis av proeuropeiske demonstranter i ukevis har protestert mot at presidenten valgte å trekke seg fra en omfattende samarbeidsavtale med EU.

Janukovitsj har innrømmet at han gjorde det etter press fra Russland.

President Putin gjentok torsdag at beslutningen om å redusere gassprisen bare er midlertidig, men la til at han håpet det kunne føre til et mer langsiktig energisamarbeid.

Gambler med økonomien
Flere analytikere har antydet at Putin gambler med Russlands økonomi ved å kjøpe opp ukrainske statsobligasjoner for så enorme summer. Den russiske økonomien er under stort press, og avtalen med Kiev ble inngått kun av geopolitiske hensyn, hevdes det.

Den 61 år gamle presidenten virket avslappet og i godt humør da han møtte den hovedsakelige russiske pressen for å redegjøre for året som har gått og svare på spørsmål. Pressekonferansen ble også sendt direkte på fjernsyn. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken