– Vi er klare til å jobbe videre sammen. Vi er klare til å følge forhandlingssporet, sa Putin på en pressekonferanse sammen med Tysklands statsminister Olaf Scholz etter tirsdagens møte.

– Vi ønsker selvsagt ikke krig, sa Putin.

Les også: Meldinger om tilbaketrekking: Umiddelbart oljeprisfall

Ifølge Putin kan Russland starte samtaler om å begrense utplasseringen av mellomdistanseraketter i Europa, om åpenhet om øvelser og andre tiltak for å bygge tillit.

Scholz sa på sin side at de diplomatiske mulighetene ikke er brukt opp og at varig sikkerhet kun kan oppnås i samarbeid med Russland.

– For europeerne er det klart at varig sikkerhet ikke kan oppnås mot Russlands vilje, kun sammen med Russland.

Den tyske statsministeren sa at Russlands kunngjøring om tilbaketrekking av soldater fra områder nær Ukraina er «et godt tegn». Han la til at han håper på flere lignende skritt.

Etter møtet tok Putin også til orde for at gassledningen Nord Stream 2 tas i bruk. Den forbinder Russland med det europeiske markedet via Tyskland. Den russiske presidenten mener gassledningen sørger for energisikkerhet for Europa og kalte den et rent energi- og miljøvennlig prosjekt uten «politiske overtoner».

Les også: Europa på randen av krig: - Putin er malt inn i et hjørne

Stoltenberg forsiktig optimist

Onsdag blir av mange snakket om som dagen hvor en eventuell invasjon kan skje.

Men Nato-sjef Jens Stoltenberg ser positivt på signalene om at Russland ønsker å fortsette med diplomatiet knyttet til Ukraina.

– Det er signaler fra Moskva om at diplomatiet bør fortsette. Det gir grunn til forsiktig optimisme, sa Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

Bakteppet er at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag denne uka rådet president Vladimir Putin til å gi diplomatiet en sjanse.

– Våre muligheter er langt fra uttømt, og samtalene bør absolutt ikke fortsette i det uendelige, men jeg vil foreslå at vi fortsetter med dem, sa Lavrov.

Ifølge Stoltenberg har Nato sterk tro på en politisk løsning.

– Derfor vil vi vurdere om det er mulig å skape et rammeverk for meningsfull dialog med Russland. Vi ønsker velkommen samtaler i alle formater.

Les også: Graham Nortons spøk om Ukraina utløste seerstorm

Store militære styrker

Ifølge Stoltenberg er det likevel for tidlig å si om det som skjer på bakken, er en reell nedskalering fra russisk side.

Han mener Europa står overfor sin største sikkerhetskrise på flere tiår.

– Så langt har vi ikke sett noen tegn til nedskalering på bakken. Russland har samlet en kampstyrke i og rundt Ukraina som ikke ligner noe vi har sett siden den kalde krigen. Alt er nå på plass for et nytt angrep, advarte Stoltenberg.

Ifølge Natos anslag har Russland oppmarsjert mer enn 130.000 soldater ved grensa til Ukraina. Styrken inkluderer artilleri, luftforsvar, missiler og store mengder støttepersonell.

Dette gjør det ifølge Stoltenberg mulig for Russland å bevege seg raskt inn i Ukraina dersom russerne bestemmer seg for det.

– Det vi må se, er en betydelig og vedvarende tilbaketrekning av styrker, sa han.

Les også: Oppdaterer om situasjonen i Ukraina: - Vi er i en veldig akutt situasjon

Uten varslingstid

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) deler bekymringen.

– Russland er nå i stand til å kunne gå til militært angrep uten varslingstid. Men om de vil gjøre det, er noe helt annet. Amerikanske utsagn sier jo at det kan forventes et angrep allerede onsdag. Det kan selvsagt ikke vi bekrefte. Det vet vi ikke om vil skje. Det er Putin som avgjør om det blir et angrep og når det måtte bli, sier han.

Enoksen ser det også som en mulighet at Russland velger å bli stående enda lenger, for å øve mer press på vestlige land.

Han gjør det likevel klart at Nato ikke kan gå med på Putins krav om at alliansen må lukke døra for Ukraina.

– Det er viktig å vise forhandlingsvilje. Men det er noe det er umulig å innfri.

(©NTB)