Gå til sidens hovedinnhold

Putin: Vil aldri utlevere Snowden

Men presidenten har én betingelse.

SISTE: Spionsiktede Edward Snowden har søkt asyl i Russland, opplyser en russisk immigrasjonskilde.

Ifølge kilden, som ikke vil oppgi navnet sitt, har en WikiLeaks-medarbeider som reiser sammen med Snowden, levert inn en søknad om asyl på vegne av ham.

Søknaden ble levert søndag kveld til det russiske konsulatet som er inne i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen, der Snowden skal ha oppholdt seg siden 23. juni.

Putin stiller krav til Snowden
Spionsiktede Edward Snowden er ikke velkommen i Russland, sier den russiske presidenten Vladimir Putin. Men han gjør det klart at russerne ikke vil utlevere Snowden til USA.

Snowden antas fortsatt å oppholde seg på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva, dit han kom for vel en uke siden.

Putin sa mandag at russiske etterretningstjenester ikke samarbeider med Snowden, som han ba «slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

– Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut, når det er jeg som sier det, men slik er det, fortsatte den russiske presidenten.

«Ikke agent»
Samtidig understreket han at det ikke vil komme på tale å utlevere Snowden til USA.

– Russland utleverer aldri noen til noe annet land, og akter heller ikke å gjøre det i denne saken, sa den russiske presidenten til mediefolk i Moskva.

Den russiske presidenten gjentok også at Snowden ikke er en russisk agent og at russisk etterretning ikke jobber sammen med den spionsiktede amerikaneren.

– Meldinger om at USA spionerer på Europa har ikke noe med oss å gjøre, sa Putin.

Floke
Putin og hans amerikanske kollega Barack Obama har gitt sine etterretningstjenester FSB og FBI ordre om å forsøke å finne en løsning på Snowden-floken. Obama sa mandag at hans medarbeidere har vært i kontakt med russere «på høyt nivå» om floken.

USA har bedt om Russlands hjelp til å få hentet Edward Snowden hjem. Enkelte russere mener Putin bør tilby Snowden asyl, men Putins egne uttalelser tolkes som tegn på at presidenten har lite til over for den 30 år gamle amerikanerens lekkasjer av hemmelige papirer. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken