*Nettavisen* Nyheter.

Putin vil ikke ha utenlandsk innblanding i Ukraina

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Vladimir Putins budskap til EU er klart: Den russiske presidenten mener utenlandske aktører bør holde seg langt unna Ukrainas interne forhold.

29.01.14 00:56

– Viva Putin, viva diktator!

To Femen-aktivister møtte opp utenfor EUs hovedkvarter tirsdag for å ønske Vladimir Putin «velkommen» til toppmøte i Brussel.

Demonstrantene ble halt bort av politiet før den russiske presidenten ankom, men også inne i EU-hovedkvarteret var stemningen komplisert.

Russland og EU har flere uenigheter på bordet. Den største og mest aktuelle av dem er Ukraina.

– Det var en åpenhjertig og omfattende diskusjon, sa EU-president Herman Van Rompuy diplomatisk etterpå.

Dramatisk

Situasjonen i Ukraina har vært dramatisk den siste tiden med voldshandlinger og nyheten om regjeringens avgang tirsdag. Putin ber utenlandske aktører holde seg utenfor.

– Jo flere mellommenn det er, jo flere problemer er det, sier Putin idet EU sender utenrikssjef Catherine Ashton til Kiev og allerede har kommissæren Stefan Füle på plass.

– Jeg tror det ukrainske folket er i stand til å løse dette på egen hånd, sier Putin og har også bitt seg merke i vestlige politikeres støtte til opposisjonelle i Ukraina.

– Tenk hvordan våre europeiske partnere hadde reagert midt i en krise som den i Hellas eller Kypros om utenriksministeren vår hadde møtt opp i en antieuropeisk demonstrasjon for å tale, sier han til pressen.

Press

Etter det europeerne ser som betydelig russisk press, valgte ukrainerne bort en samarbeidsavtale med EU i høst. Russland tilbød også Ukraina lån på i underkant av 100 milliarder kroner, og det er et løfte som står ved lag.

– Lån eller reduksjoner i gasspris er ikke basert på et ønske om å støtte noen bestemt regjering i Ukraina, men for å støtte folket i Ukraina, sier Putin og svarer nei på spørsmål om slike avtaler vil bli forandret fra russisk side om opposisjonen kommer til makten i Ukraina.

– Det er viktig for oss å få pengene tilbake. Så uansett hvilke politiske krefter som leder landet, så er det viktig hvilken økonomisk politikk de vil føre, fremholder han imidlertid.

Et konkret resultat av tirsdagens møte er at europeerne og russerne nå setter ned en ekspertgruppe som sammen skal gå gjennom de svært ulike oppfatningene av EUs tilbud om en frihandelsavtale med Ukraina.

Handel

Toppmøtet i Brussel ble kortet ned med en dag, og det er ikke bare Ukraina som gjør forholdet komplisert.

EU og Russland har et omfattende handelsforhold som Putin valgte å legge stor vekt på da han møtte pressen etter møtet. Men også dette forholdet er problematisk. Europeerne har blant annet klaget russerne inn for WTO.

– EU støttet Russlands WTO-medlemskap, men det er innført handelshemmende tiltak siden, mener kommisjonspresident Jose Manuel Barroso i EU.

Handelen mellom de to partene er uansett verdifull. I 2012 handlet EU og Russland med hverandre for rundt 2.800 milliarder kroner, og flere EU-land fester sin lit til russisk gasseksport. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag