RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Putin sier han nå vil bruke sin innflytelse.
Putin sier han nå vil bruke sin innflytelse. Foto: Alexei Nikolsky (Afp)

Putin vil legge press på separatistene

Russlands president Vladimir Putin sier han vil legge press på de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina for en åpen og uhindret etterforskning av flystyrten.

– Vi vil gjøre alt vi kan for en gjennomgående, dyptpløyende og åpen etterforskning, men det er ikke nok, sier Putin.

Presidenten mener at også vestlige land må gjøre mer, ved å legge press på Ukrainas regjering for å dempe militæroffensiven mot separatistene. Angrepene mot separatistkontrollerte Donetsk mandag var «uakseptable», mener han.

Videre ber Putin om at vestlige land demper retorikken om «ultimatum og sanksjoner», og heller fokuserer på dialog med Russland.

Malaysias statsminister får ros

Malaysias statsminister får ros i hjemlandet for rask håndtering av flystyrten i Ukraina, i sterk kontrast til kritikken mot ham etter at flyet MH370 forsvant i mars.

Statsminister Najip Razak reagerte raskt da flyet fra det statlige Malaysia Airlines styrtet øst i Ukraina forrige uke. Innen en time bekreftet selskapet at flyet var savnet i en twittermelding. Najip satte umiddelbart i gang en etterforskning, og begynte arbeidet med å få tilgang til det separatistkontrollerte området.

Forhandlet med separatister

Dessuten skal Najip ha hatt en aktiv rolle i forhandlingene med separatistene om å få utlevert flyets såkalte svarte bokser til Malaysia, og om å få sendt de døde til identifisering i Nederland.

Det er andre gang Malaysia Airlines rammes av en flytragedie i år. Etter at MH370-flyet forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars, fikk regjeringen kritikk for håndteringen. Najip ble kritisert for å trekke seg tilbake og overlate ansvaret til sine underordnede. Fyet, med 227 passasjerer fra 15 nasjoner og et mannskap på 12 om bord, forsvant 8. mars. Det er ikke kjent hva som skjedde med flyet, som ennå ikke er funnet.

Ros på sosiale medier

– MH370 var en mye mer komplisert sak, men likevel har lederne håndtert MH17-saken på en mye tryggere måte, sier Ibrahim Suffian som leder gallupbyrået Merdeka.

Statsministeren har mottatt mye ros fra befolkningen på Twitter og Facebook de siste dagene.

– Det er mye galt med denne regjeringen og med Malaysia Airlines, men de har håndtert denne saken mye bedre. Det kan hende det gjør at folk glemmer problemene etter MH370, mener læreren Kevin Silva.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere