Til tross for at Ukraina i utgangspunktet huser om lag 40 millioner innbyggere, står landet normalt sett for korn- og matproduksjon som når flere hundre millioner mennesker.

Ukrainas er vanligvis verdens femte største eksportør av hvete, men den enorme eksporten av det og andre kornsorter er stanset, etter at Russland invaderte landet og blokkerte svartehavshavnene. Eksportstansen truer matsikkerheten i hele verden.

Igjen i Ukraina ligger millioner av tonn med korn, fanget i overfylte kornsiloer.

Ukraina har ved gjentatte forsøk prøvd å eksportere kornet ut av landet via andre utfartsårer, som tog, langs veier og ved hjelp av elvehavner. Russernes konstante bombardering gjør arbeidet vanskelig. Flere kritiske knutepunkter langs veien ut av Ukraina mot vest, er ødelagt av russiske bombeangrep. Blant annet har den eneste aktuelle jernbanestrekningen i sør, som går ut av Ukraina i vest, blitt bombet.

Les også: Missilangrepet i Malin: - Det kan komme hvor som helst, når som helst

Korntyveri – kommer med bønn

Det har fått sjefen for Verdens matvareprogram (WFP), som er FNs organisasjon som jobber for å bekjempe sult og for å sikre matvaresikkerhet i utsatte land, til å reagere.

WFP-sjefen, David Beasley, kom nylig med en klar beskjed – direkte til Vladimir Putin, og ba han om å la skip med korn få forlate ukrainske havner – for å hindre millioner av sultdødsfall.

– Hvis du i det hele tatt har noe hjerte for resten av verden, uansett hva du føler for Ukraina, må du åpne opp disse havnene, sa Beasley til CNN tidligere denne måneden, og la til:

– Millioner av mennesker rundt om i verden vil dø fordi disse havnene blir blokkert.

Les også: Russisk general skulle angivelig slå ned opprør: –⁠ Nær ved å bli skutt av egne soldater

Satelittbilder fra Krim-havnen Sevastopol 19. og 21. mai skal ifølge CNN tyde på at russiske skip lastes opp med ukrainsk korn, noe som i så fall innebærer at det begynner å haste med å få opphevet den russiske svartehavsblokaden.

Marinekonvoier

Løsningen kan komme fra Litauen. Det baltiske landet foreslår nå å opprette en koalisjon av villige, for å eskortere ukrainske skip over Svartehavet med marine konvoier, melder Deutsche Welle.

– Dette vil være et ikke-militært humanitært oppdrag og kan ikke sammenlignes med en flyforbudssone, sier Litauens utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, til The Guardian.

– I denne innsatsen vil militære skip eller fly, eller begge deler, bli brukt for å sikre at kornforsyningen kan forlate Odesa trygt, og nå Bosporos uten russisk innblanding. Vi trenger en koalisjon av villige – land med betydelig sjømakt for å beskytte skipsledene, og land som er berørt av dette, sier ministeren.

Les også: Kraftig eksplosjon i russisk­okkupert by – ukrainske opprørere får skylden

Nato som en allianse bør ikke ta en rolle her, mener han.

Ukraina: Russland har lagt ut miner i Svartehavet

Likevel kan dette være enklere sagt enn gjort.

Russland har lagt ut mellom 400 og 500 miner fra sovjettiden i Svartehavet, som hindrer eksport, hevder ukrainske myndigheter.

Ukrainerne sier flere av minene har slitt seg i stormer og dermed driver uten kontroll, melder BBC. Den britiske kringkasteren sier de ikke har kunnet bekrefte de ukrainske påstandene.

– Russland har skapt en matkrise i verden ved å sperre havner, sier en talsmann for Odesas militærledelse. Serhij Bratsjuk beskylder samtidig russerne for å legge skylden for matkrisen på Ukraina.

Les også: Zelenskyj har sparket sikkerhets­sjef: –⁠ Tenkte kun på seg selv

Russland har tilbudt seg å åpne en korridor for mateksport via Svartehavet, men krever lettelse i de vestlige sanksjonene i bytte.