KIRKENES (Nettavisen/iFinnmark): Sør-Varanger kommune er landets eneste kommune med en grense til Russland, og siden Russlands invasjon 24. februar har hele situasjonen i kommunen blitt snudd på hodet. Over natta forsvant alle kommunikasjonskanaler med russiske kollegaer over grensen, og flere bedrifter ble rammet knallhardt av sanksjonene mot Russland.
Siste nytt om krigen i Ukraina
– Vi våknet med sjokk og vantro den 24. februar. Mange ble veldig redd. Vi bor jo veldig nært. Russland er naboen vår, så samtidig begynte vi å kjenne på en sorg. Vi kunne handle hos hverandre, besøke hverandre og vi hadde også mye samarbeid på kommunalt nivå, men etter hvert som tiden gikk har situasjonen også normalisert seg her i Sør-Varanger, sier ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i et intervju med Nettavisen.
Ny usikkerhet etter mobiliseringen
De siste dagene har imidlertid aktiviteten økt ved grenseovergangen på Storskog, rundt 15 kilometer sørøst for Kirkenes, siden mange russere ikke ønsker å bli innkalt til krig.
– Nå som Putin har kalt inn 300.000 nye reservestyrker som det kalles, og alle menn under 60 står i fare for å bli innrullert, så merker man jo at det blir spent igjen her også hos oss. Vi ser det nå som mange kommer over grensen og vil flykte, så kjenner man på det igjen. Det har tross alt vært ganske rolig her, selv om det har vært krig. Nå trapper det opp igjen, også her på vår grense, så det går veldig i bølgedaler. Det er veldig uforutsigbart. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, hva som skjer i neste uke eller hva som skjer neste måned, sier Bergeng.
Her snakker ordføreren mer om hvordan kommunen har blitt rammet etter Russlands invasjon 24. februar:
Vil ikke ta ansvar
Den største «snakkisen» i Sør-Varanger de siste dagene har handlet om russiske menn som har kommet til Kirkenes og fylt opp hotellene i byen. På onsdag kom Kirkenes-bosatte og russiske Natalia Solianik med en klar beskjed til kommunen, fordi hun selv som privatperson har åpnet hjemmet sitt for russere som ikke vil krige.
– Jeg mener bestemt at kommunen må være med å bidra. Disse personene kommer jo tross alt til Sør-Varanger, og de må jo ha et sted å overnatte, sa hun til ifinnmark.no.
Les hele saken her: Natalia mener at kommunen må på banen: – De må jo ha et sted å overnatte
Onsdag kveld la kommunen ut et skriv på sine hjemmesider, hvor de blant annet skriver følgende:
«I gatene våre vandrer nå et økende antall unge russiske menn som krysser den norsk-russiske grensen for å rømme fra Putins regime, i frykt for å bli mobilisert til en krig de ikke har ønske om å delta i. Sør-Varanger kommune har lange tradisjoner med å opptre solidarisk med mennesker i krise.»
– Du var nylig ute i lokalpressen og sa at kommunen ikke har noe ansvar for å tilby dem et sted å bo eller å ta vare på dem. Hvorfor har ikke kommunen noe ansvar, når dere selv har skrevet at «mange russiske menn vandrer rundt i gatene», Bergeng?
– Det er fordi de har kommet på gyldige visum, et Schengen-visum. Og når de kommer med et Schengen-visum må de kunne dokumentere at de har til livsopphold, og at de har nok til å klare seg selv. De er turister på et tre måneders visum, og da har ikke kommunen noe særskilt ansvar overfor dem. Sør-Varanger-samfunnet er vant til å hjelpe folk som er på flukt, vi hadde flyktningkrisen i 2015. Jeg vet at ideelle organisasjoner og private har åpnet hjemmene sine, men vi har ikke noe særskilt ansvar før de eventuelt søker asyl. Nær sagt alle som kommer over til Kirkenes bruker byen som transitt, de skal videre og mange nevner Tyrkia, svarer ordføreren.
Drar nærmest umiddelbart
Nettavisen og iFinnmark har snakket med flere russiske menn som har kommet seg over Storskog i det siste, siden de ikke ønsker å krige for Putin. De bekrefter i stor grad ordførerens uttalelser.
– Jeg blir hentet av en venn senere i dag, så skal vi til flyplassen i Kirkenes for å ta flyet til Oslo. Fra Kirkenes og videre til Oslo, og så videre til Georgia, antar jeg vil ta rundt 30 timer til sammen. Det har gått sju måneder av krigen nå, og det er så mange tanker i hjernen min. Jeg håper at jeg en dag kan komme tilbake til Norge under langt hyggeligere omstendigheter, sa Grigorij på onsdag etter å ha fått noen få timer på øyet hos en norsk kvinne.
Torsdag formiddag møtte vi Anatolij som akkurat hadde passert Storskog. Han hadde tenkt å forlate Norge samme dag.
– Jeg skal til Italia hvor broren min bor, sa den 36 år gamle russeren.
Les hele saken her: Her ankommer Anatolij Kirkenes etter å ha rømt fra Putins plan: – Vil ikke krige
– Hvis dette skulle bli mye verre og det plutselig begynner å komme mange flere russere, kan kommunen likevel si at «dette har vi ikke noe med å gjøre», eller må dere ta noen grep da, Bergeng?
– Da må regjeringen på banen. Det er nasjon Norge sitt ansvar, hvis man får en sånn situasjon igjen. Det er politiets ansvar, hvis det utarter seg ordensforstyrrelser og det er flere som ikke har plasser å bo, også videre. Men vi følger situasjonen. Nå er det rolig, så det er ingenting som tyder på kommunen bør eller skal gripe inn. Hvis man kommer til det punktet at nå må noe gjøres, så er det helt klart et nasjonalt ansvar, understreker ordføreren i Sør-Varanger kommune.
Følger med etter finsk beslutning
Torsdag ettermiddag kom det en bekreftelse fra finske myndigheter om at de stenger grensen for russere på turistvisum, fra og med midnatt natt til fredag. Finnmark politidistrikt frykter ikke for øyeblikket at situasjonen dermed skal eskalere kraftig ved grenseovergangen på Storskog.
– Jeg har fått med meg det som har stått i mediene. Det er ingenting akkurat nå som tyder på at det blir noen endringer hos. Vi tar det rolig og vi følger utviklingen. Det kan tenkes at situasjonen tas opp, men da er det en prosess som må tas på et høyere nivå, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Finnmark politidistrikt, like før klokken 14.00 torsdag ettermiddag.