Onsdag ble det klart at Russland trekker tilbake styrkene sine fra Kherson og etablerer en ny forsvarslinje på sør/øst-siden av elva Dnipro. Fredag morgen bekrefter det russiske forsvarsdepartementet at evakueringen er fullført og at alle soldater nå har krysset elven Dnipro.
– Ikke noe militært utstyr eller ett eneste våpen er lagt igjen på vestsiden av Dnipro, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse fredag morgen.
I tillegg hevder de at evakueringen ble utført uten at de mistet en eneste soldat, eller fikk ødelagt noe militært utstyr. Det til tross for rapporter fra ukrainsk side om store russiske tap.
Tom Røseth, leder for Forsvarets høyskoles forskningsgruppe på Ukraina, mener den russiske overgivelsen av Kherson har store konsekvenser for de langsiktige planene til Vladimir Putin og hans regime.
Les mer: Ekspert om Kherson-dramaet: – Venter til de er helt nødt
– De vil ikke klare å krysse Dnipro igjen, sier Tom Røseth til Nettavisen.
Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole og leder forskningsgruppa deres på Ukraina.
Her sprenges norsk artillerivogn av russisk drone:
Han tror ikke at Russland vil klare å krysse elva igjen, selv hvis de skulle klare å bygge opp hæren med de ny-mobiliserte styrkene. Tidligere i krigen ble det spekulert i at Russland hadde planer om å fortsette videre vestover fra Kherson og til slutt ende opp med å invadere Moldova. Disse planene ser det ut til at Putin må legge på is på ubestemt tid.
Les også: Putin med Kherson-beskjed: – Sivile må komme seg ut
Strategisk seier
Heller ikke Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved seksjon for landmakt ved krigsskolen, tror russerne vil være i stand til å krysse Dnipro, for igjen å okkupere Kherson, i overskuelig fremtid.
– De vil ikke klare å bygge opp styrkene som trengs til det i løpet av det neste halvåret/året, sier Ydstebø til Nettavisen.
Les også: Dette bildet fra Kherson vekker oppsikt
Han mener at det er en viktig strategisk seier for Ukraina at landtrusselen mot Mykolajiv og Odessa nå er fjernet i overskuelig fremtid.
Det å krysse elver er nemlig noe av det vanskeligste og mest risikable en hær kan gjøre. I mai ble flere hundre russiske soldater drept i en mislykket elvekryssing i Donbas.
– Dnipro er en halv til én kilometer bred. Det er svært sårbart med en slik uttrekning russerne nå skal foreta seg, sier Ydstebø til Nettavisen.
Geir Hågen Karlsen advarer:
– Vanskelig
Ydstebø sier russerne antakeligvis allerede har begynt å frakte ut tungt materiell, som for eksempel stridsvogner og tyngre våpensystemer.
– Det er omtrent like vanskelig å trekke seg tilbake over en elv som å krysse en elv i en offensiv, forklarer Ydstebø.
Les også: Norsk-donert artillerivogn sprengt av russisk drone
Han sier russerne nå må klare kunststykket å evakuere soldater og våpensystemer til sør/øst-siden av Dnipro, samtidig som de må ha nok slagkraft på nord/vest-siden til å holde den ukrainske offensiven på avstand. Hvis ikke kan ukrainske styrker angripe den russiske hæren på retrett.
Ydstebø trekker fram Nova Kakhovka-demningen som et sannsynlig krysningspunkt for russerne. Bruene over Dnipro har vært under kontinuerlige angrep av ukrainske styrker siden starten av juni, men her er det en bru som Ydstebø mener er noenlunde brukbar.
– I tillegg har russerne et antall pongtongferger, jeg har sett tallet åtte. De tar nok et par hundre tonn hver, men bør ikke utsettes for artilleribeskytning. Russerne må ha avdelinger som holder Ukraina på avstand, slik at de får evakuert over Dnipro, sier Ydstebø.
Se video:
– Ikke spesielt motiverende
Nå som Russland har gått ut og sagt at de vil trekke seg tilbake fra Kherson og etablere en ny forsvarslinje på den andre siden av Dnipro, tror Ydstebø at ukrainerne vil benytte muligheten dette gir.
– Det vil være noen russiske soldater som må bli igjen for å forsvare styrkene som evakuerer. Jeg tror Ukraina vil være interessert i å ødelegge det de kan av den russiske hæren, for å slippe å slåss med disse avdelingene andre steder langs fronten, sier Ydstebø.
Les også: Ser ny trend: – Nevnes som en som kan utfordre Putin
Mange av soldatene i Kherson-regionen har vært godt trente yrkessoldater, i motsetning til de nymobiliserte russerne som mangler både trening og erfaring.
– Nå har russerne sendt inn store styrker med mobiliserte soldater som sikring, og for at de skal ta støyten for styrkene som trekker seg ut. Det er ikke spesielt motiverende for dem, sier Ydstebø.
Opptil 30.000 soldater
Tom Røseth ved Forsvarets høyskole sier til Nettavisen at russerne har et sted mellom 15.000 og 30.000 soldater på nord/vest-siden av Dnipro. Også Røseth sier at russerne har fylt på med mobiliserte soldater.
Les også: Vil avlyse jule- og nyttårsfeiring flere steder i Russland på grunn av krigen
– Spørsmålet er hvem som skal stå i fremste rekke og holde igjen ukrainerne. I tillegg har de minelagt bruer og veier, noe som gjør at de ukrainske styrkene må være veldig forsiktige. Det gjorde russerne også da de trakk seg tilbake fra Kyiv. Det var nok hovedverktøyet for å sikre tilbaketrekningen den gangen, sier Røseth til Nettavisen.
Les også: Putin får kontant svar etter krisemøte
Hør podkast med Geir Hågen Karlsen: – Russland har ikke tapt
Les også: Russisk kart viser ny retrett
Les også: Mindre enn 24 timer etter Putins annektering heves det ukrainske flagget
Les også: Har fått klar atomvåpen-beskjed fra Nato: – Vil reagere resolutt
Russiske soldater om evakuering fra Kherson: