Tidligere denne uken omtalte Nettavisen og flere andre aviser Ramzan Kadyrovs påståtte tilstedeværelse i Ukraina, like utenfor hovedstaden Kyiv. Torsdag tok historien om den Tsjetsjenske lederen, ofte kalt «Putins pitbull», en ny vending.

Den ukrainske avisen Prvada hevder nemlig at Kadyrov aldri har vært innenfor landets grense i krigens sammenhengen. I stedet skal han angivelig, ifølge ukrainske myndigheter, ha blitt lurt trill rundt. Påstanden er ikke verifisert av andre medier.

I første omgang skal den ukrainske avisen og sikkerhetstjenesten i landet ha fått kjennskap til den tsjetsjenske lederens to mobilnumre. Som igjen er sporet til aldri å ha vært i Ukraina.

Rundlurt

Ifølge dansk TV2 har den ukrainske avisen brukt en nettside som generer en lenke, som for mottakeren ser helt uskyldig ut. Men som når den åpnes avslører posisjonen til mottakeren.

Denne skal så være sendt til Kadyrov via meldingstjenesten Telegram, mens avisen utga seg for å være en russisk journalist. Dette er samme meldingstjeneste som brukes av den tsjetsjenske lederen til å spre informasjon og propaganda, men også av ukrainske myndigheter og president Zelenskyjs kontor og flere andre.

Avisen skal ha lurt Kadyrov ved å fremstille det som om de kontaktet han for å skrive en sak om hans tilstedeværelse i Ukraina. Da Kadyrov skal ha åpent lenken, ble altså også hans posisjon avslørt - som angivelig var langt unna Ukraina.

1000 soldater

Kadyrov og det tsjetsjenske regimet er lojale mot Putin. Kadyrov selv er en høyst kontroversiell skikkelse, og militsen hans er anklaget for flere grove brudd på menneskerettighetene.

Torsdag kveld melder den alltid militant kledde lederen, at 1000 tsjetjenske soldater er på vei mot Ukraina for å kjempe på russisk side, det skriver NTB.

På meldingstjenesten Telegram torsdag sier Kadyrov at en av hans slektninger, Apty Alaudinov, «leder tusen frivillige fra den tsjetsjenske republikken som reiser for å delta i spesialoperasjonen med denazifisering og demilitarisering av Ukraina», skriver NTB.

Så langt har det vært vanskelig å bekrefte eller avkrefte mange av meldingene som kommer om krigen, fra begge sider. Det er fortsatt utenlandske medier i Ukraina, men meldinger fra ukrainske eller russiske medier kan ofte være vanskelige å verifisere.