*Nettavisen* Nyheter.

Pyntet opp og tok bilder av sine døde

OPPSTILT: Mannen har sine fineste klær på og er plassert på en stol.

Sminket roser i kinna og danderte dem på stoler og divaner.

30.01.13 20:09

(SIDE2): Han er kledd i sine beste klær, den viktorianske herren. Sittende på en enkel stol, med bene strake fremfor seg og med et litt tomt blikk ut i luften. Foran holder fotografen på med sitt, for å kunne forevige mannen.

Bildet over ser litt merkelig ut, men det er ikke så rart. Mannen i finklærne er nemlig død, og bilde skal tas for å forevige hvordan han så ut.

I 1839 kom daguerrotypikamera , og det ble for første gang mulig å ta portrettfotografier i stor skala. Det var mye billigere og raskere enn å skulle be om å få et maleri utført, og middelklassen kunne også få bildene de ønsket seg - også de av sine døde familiemedlemmer, som de ikke hadde fått foreviget i levende live.

Klikk på bildet for å forstørre.

DØD: Minstemann har gått bort, og det som trolig er resten av søskenflokken er pyntet og stilt opp rundt.

Enkelte ble avfotografert i kistene eller liggende på divaner eller senger, men mange ble også pyntet opp og plassert slik at de så levende ut - i det minste som om de bare sov.

Mange av de døde er dessuten små barn - barnedødeligheten var høy på denne tiden. De minste ble gjerne fotografert på fanget eller i barnesenga, mens voksne kunne plasseres mellom andre familiemedlemmer.

Det var vanlig å gjøre i ta slike fotografier i Europa, skriver dailymail,co.uk. Enkelte ganger ble øynene åpnet, eller det ble malt på pupiller på bildet i etterkant, for å gi den avdøde et mer livlig preg. I den første tiden, var det også vanlig å påføre litt rosafarge i kinnene.

På starten av det 1900-tallet, forsvant post mortem-bildene, ettersom kameraer ble stadig vanligere og bilder av folk ikke lenger var en slik luksus.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

5424

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.