(Avisa Oslo): Søndag ettermiddag var representanter fra den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) på plass for å demonstrere utenfor Oslo rådhus. De tente på fire koraner på Fridtjof Nansens plass, rett nedenfor trappene som går opp til rådhusets inngang fra borggården.

To ansatte fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som står for sikkerheten på rådhuset, forsøkte å slokke de brennende bøkene med vann i bøtter, viser en video lagt ut på sosiale medier av organisasjonen.

Hendelsen ble først omtalt av Vårt Oslo.

I videoen ser man først at en av vaktene kommer gående ned for å sjekke ut hva som skjer. Noen minutter senere kommer han tilbake med en kollega. Begge har en bøtte med vann i hånda. De forsøker å slokke bålet ved å helle vann over de brennende bøkene.

Vaktene blir kalt «svin» og «muslim», og blir filmet nærgående av demonstrantene. En av demonstrantene stiller seg foran den ene vakten for å hindre at han kommer til.

Vakten gir demonstranten et puff i ryggen, hvorpå demonstranten snur seg og sprayer vakten med en rød spray i ansiktet fra svært nært hold.

– Det går bra med ham, og han kommer til å bli helt fin. Vårt anliggende er å ivareta vedkommende, og de av våre ansatte som var med i hendelsen, sier rådhusforvalter Marit Jansen til Avisa Oslo mandag ettermiddag.

– Kommer dere til å anmelde?

– Det vet vi ikke ennå. Vi har ikke tatt stilling til det, svarer Jansen.

– Veldig opprørt

Ifølge ordfører Marianne Borgen ble én ansatt sprayet ned, mens en annen ble utsatt for rasistiske holdninger søndag.

– Jeg er veldig opprørt over at de ansatte på rådhuset ble utsatt for dette. Det er helt uakseptabelt, sier Borgen.

– Jeg tenker at ytringsfrihet er svært viktig, men det finnes grenser for hvordan man kan oppføre seg. Det er uakseptabelt at folk som gjør jobben sin blir sprayet ned, og havner på legevakta, understreker Borgen.

Les også: Sian-leder påtar seg ansvar for jihad-banner

Ordføreren sitter og skriver på kort med personlige hilsener til de to aktuelle ansatte da Avisa Oslo tar kontakt mandag. I kortet beklager Borgen det som hendte med de to vekterne.

– Nå vurderes det fra arbeidsgivers side om det blir en anmeldelse, så får vi se hvordan politiet eventuelt håndterer det, sier Marianne Borgen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker ikke å kommentere saken da Avisa Oslo tar kontakt.

– Det er en påstand

Lars Thorsen i Sian var til stede på markeringen utenfor rådhuset. Han har følgende kommentar til det som skjedde og reaksjonen fra Marianne Borgen:

– Saken er at hennes ansatte forlot sin arbeidsplass på rådhuset, begikk seg ut i offentligheten og utførte vold mot fredelige, politiske aktivister.

Les også: Tordner mot SIAN-forbud: – Ytringsfrihet for de rike

Thorsen mener videre at det fremgår av videoopptaket fra markeringen.

– Generelt er det fornuftig dersom man skal uttale seg om en hvilken som helst sak, at man setter i seg inn i faktum. Om Marianne Borgen er positivt innstilt til at hennes ansatte begår vold mot politiske aktivister, har vi et problem, sier han.

– Borgen forteller at en ansatt ble utsatt for rasistiske holdninger?

– Det er en påstand, og nok en gang er det fornuftig å sjekke faktum først. Faktum er at han (vekteren, journ.anm.) ble spurt om han var muslim. Det er et relevant spørsmål, tatt i betraktning at vi sto og brant fire koraner. Det er på ingen måte rasistisk. Man kan like eller ikke like spørsmålet, men rasistisk er det ikke.

Les også: Denne byen nekter Sian adgang

– Hvorfor er det nødvendig å brenne koraner utenfor rådhuset?

– Det er begrunnet i et åpenbart lovstridig vedtak i bystyret, som er fattet for å hindre vår demokratiske virksomhet i kommunen. Koranbrenningen var en helt konkret respons mot forakten mot norsk lovverk som kommunepolitikerne har utvist gjennom det vedtaket.