*Nettavisen* Nyheter.

Radio og TV ville samle nasjonen etter 22. juli

Oslo (NTB): Allmennkringkasterne oppfattet det å samle folket som en del av samfunnsoppdraget etter terroren 22. juli, slår Medietilsynet fast i en ny rapport.

Hvert år legger tilsynet fram en allmennkringkastingsrapport. Den undersøker blant annet hvor godt NRK og de kommersielle allmennkringkasterne oppfyller kravene som stilles til dem. En del av rapporten for 2011 er viet medienes innsats etter terroren i Oslo og på Utøya 22. juli.

I tillegg til tekniske detaljer som at TV 2 sendte sammenhengende i 56 timer og 11 minutter uten pause og at Radio Norge og NRK levert henholdsvis 52 og 114 timer med ekstrasendinger, peker tilsynet på hvordan kanalene ønsket å virke samlende i tiden umiddelbart etter angrepene som kostet 77 mennesker livet.

I rapporten siteres NRK som ønsket « samle folket, formidle reaksjoner og gi publikum anledning til å bearbeide følelser». De gjengir også karakteristikken «trøsteradio», som ble gitt av P4 da kanalen etter hvert åpnet for å spille musikk igjen og ba publikum komme med ønsker om musikk som kunne være til trøst. Også P4s gjentatte oppfordringer om å ikke ringe til folk på Utøya mens terroraksjonen pågikk, trekkes fram.

Tilsynet peker også på at mediene sto overfor mange vanskelige etiske valg, særlig i de første hektiske timene og minner om at den kontinuerlige dekningen kan gjøre det vanskelig med en kritisk tilnærming. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.