Det er slått full strålingsalarm i Australia etter at en ørliten kapsel har forsvunnet. Kapselen inneholder det radioaktive stoffet cesium-137 som blant annet brukes i gruvedrift. Cesium-137 var et av de radioaktive stoffene som ble spredd til Norge fra Tsjernobyl i 1986.

Kapselen forsvant mellom Perth og Newman en gang mellom 10. og 16. januar mens den ble transportert på en lastebil, skriver BBC. Kapselen skal ha ligget i en spesiallagd beholder, men noen løs skruer skal ha gjort av kapselen likevel ramlet av et sted langs den 1400 kilometer lange reisen.

Farlig kapsel

The Department of Fire and Emergency Services i Australia sier kapselen ikke kan brukes til å lage atomvåpen eller en såkalt «skitten bombe», men at den kan forårsake strålingsskader og ha andre langsiktige skadevirkninger som kreft.

Les også: Full forvirring om ukrainske stridsvogner: – Vet det ikke er nok

– Vår bekymring er at noen vil plukke den opp, uten å vite hva det er. Objektet sender ut en betydelig mengde med stråling, sier Dr Andrew Robertson, som jobber i australske helsemyndigheter.

Australske myndigheter har fått GPS-loggen til lastebilen og er nå i gang med å søke langs ruta den kjørte. De bruker utstyr for å måle strålingsverdier langs ruta, og håper dette vil gjøre at de finner igjen den ørlille kapselen.

Les også: Russisk ambassade latterliggjøres etter kartblemme

Sporløst forsvunnet

Det ble ikke oppdaget at kapselen var forsvunnet før 25. januar.

– Vi er på utkikk etter utstyr som kan oppdage stråling, og som kan plasseres i en bil. Men det er en rekke variabler her, kapselen kan ha blitt sleng langt ut i bushen, den kan ha blitt plukket opp, eller den kan ha havnet i et bilhjul og fraktet i en annen retning, sier Andrew Robertson, en annen representant fra australske myndigheter.

Wagner-sjefen sier han har 52 nordmenn klare til å reise hjem og gjennomføre statskupp

Les også: Russisk krigshisser i harnisk: – Vi skyter ned våre egne fly

Les også: Skal ha mistet 1000 soldater på én kveld: – Det får konsekvenser