*Nettavisen* Nyheter.

Radioaktivitet målt i melk og grønnsaker

Foto: BOBBY YIP (Reuters)

Forbyr salg av rå melk og spinat produsert i nærheten av atomkraftverket i Fukushima.

Japanske myndigheter forbyr nå enkelte matvarer som produseres i to distrikter rundt Fukushima- Daiichi-kraftverket, etter at høye nivåer av radioaktivitet dukket opp i matvarer som spinat og melk, melder CNN.

Spinat med 27 ganger mer radioaktiv jod enn tillatt ble funnet i byen Hitachi i Ibarakidistriket nord for Tokyo, dette er mer enn 100 kilometer sør for det kriserammede atomkraftveket i Fukushima, melder japanske Kyodo News.

Høyere enn lovlig
Tjenestemenn i Fukushima har stanset distrubisjon av lokale grønnsaker utenfor distriktet. Salg av rå melk fra distriktet Fukushima og spinat fra nabodistriktet Ibaraki er nå forbudt etter at det ble funnet nivåer av radioaktiv jod og cesium som er høyere enn de statlige standardene..

Strålingen skal ikke påvirke menneskers helse, sa lokale myndigheter søndag.

Positive vannprøver
Vannprøver tatt i området rundt har testet positivt på jod, men dette skal være langt under nivåene hvor det er grunn til bekymring. Japans helsedepartement oppfordrer til å ikke drikke vann fra springen.

Nedkjøling
Det jobbes fortsatt med å gjenopprette strømforsyningen ved det kriserammede atomkraftverket i Fukushima- Daiichi.

Brannvesen har mandag jobbet med å kjøle ned reaktor nummer tre og fire med vann.

Reaktor nummer fem og seks var stengt på grunn av vedlikehold da jordskjelvet og tsunamien inntraff fredag 11. mars. Disse skal nå være i ferd med å få strømmen tilbake, melder NTB.

Høyt nivå av strålig i reaktor 3 og 4 tvinger arbeiderne til å utøve ekstrem forsiktighet. Det er planlagt at reaktorene skal bli tilkoplet strømnettet tirsdag. Kraftselskapet gjør alt de kan for å gjenopprette ekstern strømforsyning, som er viktig for å gjenvinne kjøling.

Dødstallene stiger
Tallet på savnede og døde personer skal nå være oppe i 23.000 etter jordskjelvet og tsunamien.

UD fraråder nå nordmenn å reise og oppholde seg i Japan.

Reiserådet knyttes til den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene og muligheten til ytterlige forverring, skriver UD på sine nettsider.

Les hele reiserådet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag