RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Radioaktivt vann skaper problemer

Foto: KYODO (Reuters)
Sist oppdatert:
Det radioaktive vannet som har samlet seg inne i ødelagte reaktorbygninger må ut. Men hvordan bli kvitt det?

Myndighetene i Japan lurer på hva de skal gjøre med radioaktivt vann samlet opp ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Samtidig må de håndtere andre problemer, som stigende temperatur i reaktor nummer 1, melder Kyodo News og CNN.

Et av de mest presserende spørsmålene på det jordskjelv- og tsunamirammede atomkraftverket mandag morgen var hvor man skulle gjøre av vannet som har samlet seg i kjelleren i bygningen som huser reaktor nummer 2.

Situasjonen ved Fukushima Daiichi er stadig alvorlig og uavklart, melder Statens strålevern i Norge i en rapport mandag.

Les også: Her er de norske atomreaktorene

Meldte feil om nivåer
Søndag ble det rapportert feil om strålingsnivåer på vannet. Da ble det meldt at strålingen var 10 millioner over normalt nivå, mens kraftverksoperatør TEPCO nå melder at det er snakk om 100.000 over normalt nivå for kjølevann.

En talsmann for regjeringen uttalte mandag at målefeilen skyldes slitne arbeidere på anlegget.

Må pumpes ut
Planen nå er å pumpe forurenset vann ut av reaktorbygning nummer 2 og senere også 1 og 3.

Japanske myndigheter mener det høye radioaktive nivået i overflaten på vannet i reaktor 2 kan skyldes at forurensingen kommer fra reaktor, ikke fra brenselsbassenget.

En talsmann for regjeringen, Yukio Edano, sa på en pressekonferanse at vannet i kjelleren på denne reaktorbygningen trolig har vært i kontakt med brenselsstaver i reaktorkjernen som delvis har smeltet.

Kan ha lekket ut
Regjeringens utvalg for strålevern mener svært radioaktivt vann fra denne reaktorbygningen kan ha lekket direkte ut i bakken og til sjøen.

Søndag ble det påvist radioaktiv jod i konsentrasjoner 1150 over det høyeste tillatte nivået i prøver av sjøvannet 1,5 kilometer nord for stedet der dreneringsvannet fra rektorene 1 til 4 slippes ut. Ifølge Statens strålevern i Norge er nivået opp mot 2000 ganger høyere enn grenseverdier, men dette ser ut til å være nedadgående.

Ikke bekymret for sjømat
Hidehiko Nishiyama, en talsmann for regjeringens sikkerhetsutvalg for nukleær og industriell virksomhet, sier det ikke er noen helserisiko i forhold til radioaktivitet i sjøen. Han forklarer det med at det ikke foregår noe fiske innenfor evakueringssonen på 20 kilometer og mener det radioaktive materialet vil være redusert til ufarlige nivåer innen marine arter får det i seg og de igjen blir menneskeføde, melder Kyodo News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere