Radiokanal i Oslo utpekt som favoritt

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

- He-he, vi har ikke tenkt på denne nominasjonen i det hele tatt, sier redaktøren. Sjekk storfavorittene for årets Nobels fredspris.

08.10.10 06:55

237 kandidater er blitt nominert til Nobels fredspris i 2010, hvor 38 kandidater er organisasjoner. Mye skal til for å toppe overraskelsen under fjorårets annonsering, da det gikk et gisp gjennom salen idet Thorbjørn Jagland proklamerte president Barack Obama som fredsprisvinner.

Direktør for Nobelinstituttet og sekretær i Nobelkomiteen, Geir Lundestad, vil som vanlig ikke lette på sløret en uke før annonseringen.

- Men kan vi vente oss et gisp i salen når årets fredsprisvinner blir annonsert, Geir Lundestad?

- Nei, det har jeg ingen kommentar til. Det blir annonsert neste fredag klokken 11.00, og det er det jeg har å si, sier Lundestad i en brå kommentar til Nettavisen.

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, har som tradisjon å spekulere på hvilke kandidater som kan få tildelt den ærverdige prisen.

- Det blir nok ikke et gisp i salen, men det blir likevel spennende, sier Harpviken til Nettavisen.

I fjor hadde han ingen tro på Barack Obama. Men kanskje han treffer blink i år.

En kvinne, en radiokanal og en domstol
Harpviken har pekt ut tre favoritter i 2010 – en kvinne, en radiokanal og en domstol.

Sima Samar er leder for Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), og har siden 2005 vært FNs spesialreporter for menneskerettighetssituasjonen i Sudan. Hun har også blitt lovpriset for sitt arbeid for menneskerettigheter og kvinners rettigheter rundt om i verden.

PRIO-direktøren har pekt ut den kvinnelige, afghanske menneskerettighetsforkjemperen Sima Samar som sitt førstevalg.

- Det er flere grunner. Jeg tror komiteen vil forsøke å være aktuelle og det er to ting som gjør henne aktuell i år. Det ene er at det er tiårsmarkering for FNs sikkerhetsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Det er en resolusjon de fleste er enige om at den ikke har blitt fulgt opp så veldig, og Simar Samar har vært en sterk kandidat på den porteføljen, sier Harpviken.

Den medisinutdannede Samar grunnla det første kvinnesykehuset i Afghanistan i 1987 og har vært en av de ledende røstene i Afghanistan for kvinners rettigheter. Hun har også stilt spørsmål ved islams strenge lover.

- Det andre som gjør henne aktuell er at det politiske sporet i Afghanistan fremmes mer med ønske om en bevegelse i politisk prosess. Man snakker om forhandlinger med Taliban, og da må man snakke om å sikre kvinners rettigheter, og derfor kan hun være aktuell, sier Harpviken.

- Hyggelig at PRIO spekulerer
Annetvalget faller på den uavhengige radiokanalen Democratic Voice of Burma. Radiokanalen er stasjonert på St. Hanshaugen i Oslo, og driver med kritisk journalistikk fra militærdiktaturet Burma.

Sjefredaktør i Democratic Voice of Burma tar imidlertid spådommen med fatning.

- He-he. Dette er en enorm pris og den mest prestisjefulle prisen i verden. Vi har ikke tenkt på denne nominasjonen i det hele tatt. Det er hyggelig at PRIO spekulerer på oss som kandidat, men det er en altfor stor pris, sier Aye Chan Naing, sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, til Nettavisen.

- Vi kommer til å følge med på fredagens annonsering fordi vi dekker den selv. Men vi forventer ikke at det blir oss, understreker han.

Harpviken trekker fram sin argumentasjon for hvorfor radiokanalen egner seg til en fredspris.

- Dette med uavhengig rapportering i konfliktsoner og totalitære stater er jo noe som det blir mer og mer press på. Det er stor bekymring for journalisters sikkerhet, og det har aldri vært en nobelpris som har gått til uavhengig rapportering. Det er mange som sagt at det er på tide. Geir Lundestad sa i 2000 at uavhengig rapportering vil være en åpenbar kandidat, sier Harpviken.

- Jeg har lett etter en del kandidater på den porteføljen, og har slitt med å finne noen jeg er begeistret for. Democratic Voice of Burma er på mange måter nyskapende fordi de klarer å operere med et lokalt journalistnettverk inne i en totalitær stat, sier han.

Nyskapende radiokanal
Democratic Voice of Burma startet med radiosendinger i 1992. Det er en uavhengig radiokanal i eksil med sitt hovedkvarter i Oslo. Radiokanalen har et bredt nettverk av kilder og journalister i Burma, som ofte risikerer livet sitt for å rapportere om tilstandene i det hermetiserte militærdiktaturet.

Mange av stasjonens journalister ble arrestert under de omfattende demonstrasjonene i 2007, som ble iverksatt av buddhistmunker. Radiostasjonen har hatt suksess med å tilpasse seg teknologiske utfordringer, og har klart å sende ut både bilder og video fra det lukkede landet.

- De er nyskapende fordi de har et initiativ som er skapt i et eksilmiljø, og de har klart å rapportere med politisk balanse. Nå er nok militærjuntaen uenig med meg i det, men det synes jeg også absolutt er en blomst i knapphullet til Democratic Voice of Burma, sier han.

Radiokanalen var omtrent de eneste mediene som klarte å sende ut bilder fra Burma da landet ble rammet av syklonen Nargis i 2008. Syklonen etterlot seg enorme ødeleggelser hos et folk som knapt fikk hjelp fra myndighetene.

Spesialdomstolen for Sierra Leone
Tredjevalget er Spesialdomstolen for Sierra Leone (SCSL). Det var Sierra Leones president Kabbah som tok initiativet til spesialdomstolen i 2000, og den ble opprettet gjennom en avtale mellom regjeringen og FN. SCSL er mest kjent for å ha ført saken mot krigsforbryteren Charles Taylor.

Spesialdomstolen for Sierra Leone har som oppgave å rettsforfølge personer som er tiltalt for menneskerettighetsforbrytelser i Sierra Leone etter 1996, selv om borgerkrigen startet i 1991.

- Domstolene i Sierra Leone er den beste av disse overgangsdomstolene. De er kanskje de som har hatt størst legitimitet lokalt. Det er også fordi de har vært integrert i den lokale domstolene i motsetning til andre slike domstoler, sier Harpviken.

Domstolen som er en slags hybrid av nasjonal og internasjonal domstol, har utstedt 13 tiltaler og dømt fem personer for krigsforbrytelser. Domstolen har blant annet ført saken mot den tidligere presidenten av Liberia, Charles Taylor. Rettssaken er imidlertid flyttet fra Freetown til Haag grunnet risikoen for ustabilitet og uro i regionen.

Domstolen er blitt lovpriset for sitt effektive arbeid, men blir lagt ned i løpet av 2010 ettersom mandatet anses for å være fullført.

Tidligere profilerte fredsprisvinnere:

2009: Barack Obama

2008: Martti Ahtisaari

2007: FNs klimapanel, Al Gore

2002: Jimmy Carter

2001: FN, Kofi Annan

1994: Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin

1993: Nelson Mandela, FW de Klerk

1991: Aung San Suu Kyi

1990: Mikhail Gorbatsjov

1989: Dalai Lama

1971: Brandt, Willy, Vest-Tyskland, 1913-1992. Tidligere forbundskansler, utarbeidet den tyske Østpolitik.

1964: King Jr., Martin Luther, USA, 1929-1968.

1922: Nansen, Fridtjof, Norge, 1861-1930.

1906: Roosevelt, Theodore, USA, 1858-1919. USAs president.

1901: Prisen ble delt likt mellom: Dunant, Jean Henry, Sveits, Grunnlegger av Røde Kors 1828-1910,

og Passy, Frederic, Frankrike, 1822-1912.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.