Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rådmann korrupsjonstiltalt

Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)
Statsadvokaten i Nordland har tatt ut korrupsjonstiltale mot ranarådmann Sigmund Johnsen og restauranteier Cafer Karan.

Siktelsen mot teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen er derimot henlagt, skriver Rana Blad.

Saken mot ranarådmann Sigmund K. Johnsen og teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen og restauranteier Cafer Karan har bakgrunn i en ferietur til Tyrkia sommeren 2010, der rådmannen og teknisk sjef fikk benytte Karans ferieleilighet i Tyrkia gratis.

Samme dag kjøpte rådmann Johnsen leilighet av Karan i Mo i Rana, til rundt 300.000 kroner under takst, og uten at leiligheten hadde vært annonsert.

Karan har flere forretningsinteresser med Rana kommune.

Etikkbrudd eller ikke

Rana kommunes kontrollutvalg har konkludert med at rådmannens og teknisk sjefs handlemåte var et brudd på kommunens eget etiske regelverk.

Da kommunestyret i Rana behandlet saken, mente imidlertid et flertall at det ikke var brudd.

Politietterforsket
Økoteamet ved Helgeland politidistrikt startet i januar i fjor etterforskning av saken, og siktet en stund seinere de tre involverte i saken for overtredelse av korrupsjonsbestemmelsen i straffeloven. Bestemmelsen omhandler det å gi eller motta en utilbørlig fordel i kraft av stilling.

Rådmann Sigmund Johnsen og Cafer Karan ble siktet for grov korrupsjon, mens siktelsen mot teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen gikk på simpel korrupsjon.

De involverte har nektet straffskyld for forholdene.

Nå har altså Statsadvokatene i Nordland tatt ut tiltale for grov korrupsjon mot Johnsen og Karan. Overtredelsene vurderes som grove ut fra at det involverer en offentlig tjenestemann.

Siktelsen mot Bech-Hanssen er derimot henlagt, på bevisets stilling.

Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil 10 år, mens simpel korrupsjon kan straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år.

Straffesaken vil gå i Rana tingrett. Statsadvokatene i Nordland tar sikte på at saken avvikles i løpet av våren 2012. Saken vil bli aktorert av statsadvokat Kristian Jarland.

Forberedt
Advokat Henrik Boehlke som representerer rådmann Johnsen, sier at det at det tas ut tiltale var noe de har vært forberedt på kunne skje, men ikke trodd skulle skje.

- Han hevder seg uskyldig og etter vår oppfatning er det ikke grunnlag for tiltalen. Det begrunner vi i det faktiske, hvor vi mener han ikke har fått noe fordel i egenskap av rådmann. Han har handlet som privatperson, og også en rådmann må ha lov til å kjøpe seg hus, sier Boehlke.

Advokaten vil ikke på det nåværende tidspunktet si noe om hva som vil bli viktig for dem å få fram under den kommende rettssaken.

- Ikke opplagt
Også Cafer Karans advokat, John Erik Nygaard, sier at hans klient var forberedt på at tiltale kunne bli utfallet.

- Når det innledes politietterforskning, kan en tiltale bli resultatet. Min klient erkjenner fortsatt ingen straffskyld, og har den holdningen at han ikke har gjort noe straffbart. Han ser fram til å få lagt saken fram for retten, sier Nygaard.

Nygaard vil heller ikke gå inn på hvordan forsvaret vil bli lagt opp under hovedforhandlingene.

- Men slik jeg ser det er det absolutt ingen opplagt sak at dette skal ende med domfellelse, sier John Erik Nygaard.

Flere saker fra Rana Blad her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!