RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rådyr prøverørsburger på menyen i London

London (NTB-Reuters): Verdens første hamburger av storfekjøtt dyrket helt og holdent i laboratorium serveres i London mandag. Historisk er også prislappen på over 2 millioner kroner.

Burgeren, som inneholder kjøtt kultivert fra stamceller, er det første eksemplet på det forskere mener kan utgjøre en løsning på den globale matmangelen og i tillegg bidra til å bekjempe klimaendringer.

Mandag skal to frivillige prøvekaniner sette tennene i burgeren, som har kostet over 2,2 millioner kroner å lage.

Hamburgeren er den nederlandske biologen Mark Posts «hjernebarn». Kjøttet er dyrket fram fra stamceller i Posts laboratorium i byen Maastricht i Nederland. Post har brukt ti år på forsøket. Kjøttet har blitt fremstilt ved å knytte sammen rundt 20.000 proteinkjeder som er blitt dyrket fram fra stamceller fra storfe i laben.

- Burgeren er laget fra muskelceller som er tatt fra ei ku. Vi har ikke forandret dem i det hele tatt. For at dette skal lykkes, må den se, føle og forhåpentligvis smake ekte ut, sier biologen om hamburgeren.

Post håper en kunstig, men velsmakende hamburger kan komme til å utgjøre et bærekraftig, etisk og miljøvennlig alternativ til kjøttproduksjon i fremtiden. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslo i en rapport i 2006 at industrielt landbruk i svært stor grad bidrar til klimaendringer, luftforurensning, forvitring av jord, avskoging og et svekket biologisk mangfold. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere