RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rådyrt å miste Visa-kortet

Sist oppdatert:
Flere banker tar skyhøye gebyrer hvis du mister Visa-kortet på reise og trenger hjelp. Se hva de tilbyr og hva de krever.

Snart er det vinterferie, og drømmereisen er kanskje planlagt for lenge siden?

Uansett om du er på vei mot varmere eller kaldere strøk bør du holde godt på Visa-kortet. Ikke bare er det mye styr knyttet til å miste betalingskortet ditt, det kan også bli en dyr affære.

De fleste bankene tar et klekkelig gebyr for å hjelpe deg ut av knipa.

Sperr kortet først
Det første du må gjøre hvis du mister eller blir frastjålet kortet ditt er selvfølgelig å ringe banken for å få kortet sperret.

Men problemene slutter ikke der. For hva skal du leve av på resten av turen?

- Vi råder alle til å ha med seg to kort når de er ute og reiser, sier informasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea til Nettavisen.

Nødløsninger finnes
Mister du derimot hele lommeboken, eller du ikke har gjort som Sjøhelle anbefaler, står du i utgangspunktet på bar bakke.

Da har bankene et tilbud der de kan overføre penger til en bank i nærheten av deg, eller eventuelt et pengeøverføringsfirma som Western Union eller Forex. Du kan også få tilsendt et nødkort hvis du skal oppholde deg på samme sted over lengre tid. Alt du skal trenge å gjøre er å ringe banken din.

Men en slik nødløsning koster penger. I hvert fall for mange av de rundt to millioner kundene i Norges største banker - DnB Nor, Fokus, Nordea og Postbanken. Opptil 850 kroner risikerer du å måtte betale for å få dem til å sende deg nødkontanter eller nødkort.

Gratis i Skandiabanken
Er du derimot kunde hos gebyrfrie Skandiabanken slipper du å betale for en slik nødløsning.

- Vi betaler en god slump penger til Visa som administrerer denne tjenesten. Faktisk så mye som 850 kroner for nødkontanter og 1250 for nødkort. Men vi belaster ikke kundene videre på samme måte som flere andre banker gjør, sier informasjonssjef Johnny Anderson til Nettavisen.

Flere av bankene bruker også andre formidlere enn Visa til denne tjenesten. Prisen Visa tar av de forskjellige bankene kan variere.

Forskjellig teori og praksis i DnB Nor
DnB Nor tilbyr god hjelp til de av sine kunder som er med i et av kundeprogrammene. Da betaler du ingenting for tjenesten, og dessuten kan du få hjelp ved tap av pass og mobiltelefon også. Er du ikke programkunde får du kun standardhjelp, og du må ut med 250 kroner for dette.

Men det kan være forskjellig teori og praksis i banken. Nettavisens medarbeider skriver i sin blogg at han opplevde å bli avvist av DnB Nor da han forsøkte å få hjelp etter å ha mistet kortet sitt i utlandet.

Les historien her.

Fokus dyrest
Verst i klassen er Fokus som tar 850 kroner for å hjelpe deg med penger i en nødssituasjon. Med mindre du er programkunde.

- Vi skaffer deg nødkontanter eller kort innen 48 timer, og har du platinum- eller gold-programmet vårt koster det deg ingenting, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bjørn Langli.

Må ha pass
I Postbanken tar de 500 kroner av deg om du har behov for nødkontanter eller nødkort, mens det i Nordea koster 800 kroner for kontanter eller kort, ved mistet debetkort.

- Det er lettere å sende over penger til land med god infrastruktur. Det kan bli problematisk i land i Afrika og Sør-Amerika. For å få ut pengene må du som hovedregel legitimere deg med pass. Skulle du være frastjålet også dette, blir alt mye vanskeligere. Da må du uansett kontakte den norske ambassaden i landet, sier leder for privatkort i Nordea Henning Holtan til Nettavisen.

Under følger en oversikt over hva bankene krever for å hjelpe deg ved mistet kort.

   
  Bank Nødkontanter/
Nødkort
  DnB Nor Program 0
  DnB Nor   250
  Fokus Program 0
  Fokus   850
  Nordea 800
  Postbanken 500
  Skandiabanken 0

Har du opplevd å miste betalingskort i utlandet? Fikk du hjelp av banken? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere