RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rafter og paraseiler like ved jordskjelvofrene

Mariana Hoake (t.v.) and Rik Tul fra Nederland sitter i båten sin i Phewa-innsjøen i Pokhara i Nepal, kun en time fra episenteret til jordskjelvet. De to merket knapt til jordskjelvet.
Mariana Hoake (t.v.) and Rik Tul fra Nederland sitter i båten sin i Phewa-innsjøen i Pokhara i Nepal, kun en time fra episenteret til jordskjelvet. De to merket knapt til jordskjelvet. Foto: Sajjad Hussain
Sist oppdatert:
- Merket det knapt.

For ekstremsportturistene i Pokhara, en times kjøring fra episenteret for helgens jordskjelv, fortsetter dagene som før. Elverafting og paragliding fanger oppmerksomheten mer enn jordskjelv.

Pokhara ligger 73 kilometer vest for stedet der det ødeleggende jordskjelvet hadde sitt episenter lørdag, men unnslapp likevel store skader.

Rick Tul fra Nederland merket knapt til jordskjelvet.

Byen ligger naturskjønt til ved bratte fjellsider og elver med friske fossefall, og den er et mekka for ekstremsportutøvere. Hvert år kommer tusenvis av turister hit for å rafte, paraglide og bedrive andre adrenalinpumpende aktiviteter.

– Merket det knapt
Få dager etter skjelvet er det lite som vitner om katastrofen som har tatt flere tusen liv. Folk står som vanlig i kø for å melde seg på dagens aktiviteter.

– Det var ganske skremmende, men for å være ærlig merket jeg det knapt, og jeg skjønte ikke hva det var for noe før jeg så folk løpe rundt med, sier 20 år gamle Rick Tul fra Nederland mens han er i ferd med å gjøre seg klar for en båttur på Pokhara-innsjøen.

– Alt er helt topp her. Selvfølgelig merker man at lokalbefolkningen er bekymret. Men bortsett fra det, er alt som normalt, sier han til AFP.

Les også: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

En nepalsk paraglider-instruktør gjør klar flygning for den kinesiske turisetn Star Xu i Pokhara.


– Knapt en sprekk å se
Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var skjelvets episenter fire kilometer nærmere Pokhara enn Katmandu. Men mens hovedstaden har fått store ødeleggelser, er det knapt en sprekk å se i Pokhara.

Irske Caroline Ahem (26) beskriver øyeblikket da skjelvet kom som å være om bord i en båt.

– Skjelvet har ikke ført til noen betydelige skader her, men mange fikk panikk. Det var mye lyd, og vinduer ristet, folk sprang ut av husene sine, sier hun mens hun spenner på seg paragliderstroppene og setter utfor et stup.

Sju mil unna, i Gorkha-distriktet, ble en landsby med 2.000 innbyggere nærmest utradert, ifølge lokalbefolkningen.

– Strøm og internett
Men i Pokhara, der er det business som normalt. Kafeer og butikker er åpne, og turistaktivitetene går som før. Kun skolene holder stengt i noen dager. Men noen få hus ble likevel ødelagt, og et 50-talls mennesker måtte til sykehus. Det er likevel minimalt sammenlignet med mange andre steder i Nepal.

Nederlandske Mariana Hoake (51) var i Katmandu da skjelvet kom, men dro så fort hun kunne til Pokhara.

– Det var fryktelig å se templer og hus rase sammen foran øynene mine. Jeg kunne ikke være der lenger, for ingenting fungerte. Så jeg dro til Pokhara, som heldigvis er uskadd. Her er det fredelig og det er strøm, internett, ja alt, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere