*Nettavisen* Nyheter.

Ragde feiret med Åge

Anne B. Ragde er den norske forfatteren som har solgt desidert mest i år. Det vet norske bokhandlere å sette bokhandlerpris på.

22.11.05 15:00

Anne B. Ragde ble tirsdag hedret med bokhandlerprisen for 2005. Anledningen var boken «Eremittkrepsene».

Ikke bare har «Eremittkrepsene» storsolgt i år. Også Anne B. Ragdes første bok med samme persongalleri, «Berlinerpoplene», har solgt stort og ligget på toppen av bestselgerlistene i nesten hele høst.

Siterte Åge

- Det er min dag i dag, sang forfatteren selv når hun endelig slapp til under prisutdelingen på Hotell Continental.

Anne B. Ragde syntes det var på sin plass å sitere en annen trønder før hun skulle takke for prisen - nærmere bestemt Åge Aleksandersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trond Giske overrekker Bokhandlerprisen til Anne B. Ragde, mens leder i Bokhandlerforeningen, Egil Giske, holder seg i bakgrunnen. Foto: Anders Røeggen

- Dette varmer utrolig mye. Dere er jo ambassadører for min bok, kunne prisvinneren entusiastisk meddele forsamlingen.

I nesten samme åndedrag ble også forlaget rost opp i skyene.

- Dette er ikke bare min bok, for oktober er et fantastisk forlag som setter full fokus på skjønnlitteraturen, sa Ragde i sin takketale.

Flere trøndere

Mindre trønderglede ble det heller ikke av at lesehesten og kulturministeren, Trond Giske, fikk overrekke prisen. Med tante Jorunn som litterær rådgiver kunne han komme med følgende lovord til Ragde.

- Boka er underfundig og har mange lag. Ragde skildrer også miljøene på en fantastiske måte med sitt levende språk, kunne Giske påpeke.

Kulturministeren kunne ellers bemerke at Ragde både har fått Brageprisen (biografien om Sigrid Undset fra 2001) og Riksmålsprisen (Berlinerpoplene fra 2004) tidligere, og at Bokhandlerprisen rager veldig høyt.

- Å få Bokhandlerprisen er ikke ubetydelig for å nå ut til et større publikum. Nå ser det jo ikke ut til at årets vinner har hatt noe problem med dette, kommenterte Giske.

Hedret bokhandlerne

Kulturministeren kunne heller ikke la være å gi sin honnør til landets bokhandlere. Under prisutdelingen kalte han dem kulturmedarbeidere, i tillegg til å påpeke at de gjorde en «stor og viktig jobb for norsk litteratur».

Bokhandlerprisen er en statuett av Nils Aas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.