*Nettavisen* Nyheter.

Ragnhild (82) lå fem dager med brudd i hofta

STORE SMERTER: I dagene etter bruddet hadde demente Ragnhild Johnsen store smerter. Først etter fem dager fant man ut hvorfor. Mona-Lill Jessen er sjokkert over hvordan svigermora er tatt hånd om. Foto: Kine Moxness Sandnes (Finnmarken)

Etter nesten en uke med smerter, fant legene ut hvorfor Ragnhild Johnsen hadde så vondt.

Natt til fredag 4. april falt Ragnhild Johnsen og slo seg stygt da hun gikk ut av senga i omsorgsboligen i Tana bru, en gang mellom klokka seks og åtte om morgenen, skriver Finnmarken.

Ifølge svigerdatter og verge Mona-Lill Jessen kan hun ha ligget og ropt om hjelp i opptil to timer, uten å ha blitt hørt.

Først da pleieren kom inn på rommet hennes klokka åtte, fikk hun hjelp.

Da var det to timer siden nattevakta hadde vært innom rommet hennes og alt var OK.

Lege ble kontaktet, og Ragnhild ble etterhvert sendt alene i ambulanse til sykehuset i Kirkenes.

I røntgen ble det ikke funnet noen brudd, så Ragnhild ble sendt tilbake til omsorgsboligen i Tana.

- Hun hadde skrekkelige smerter hele helga, og søndag ble lege kontaktet igjen for å komme å se på henne, forteller Mona-Lill.

Ble innlagt

Først mandag kom legen tilbake til omsorgssenteret. Han bestemte at det var på sin plass å få tatt en ny røntgen, men mente dette ikke hastet, ifølge Mona-Lill.

- Han sa at siden hun var sengeliggende uansett, spilte det ikke så stor rolle når hun fikk ny undersøkelse og eventuell behandling, sier svigerdatteren.

Tirsdag ble Ragnhild på ny skysset til sykehuset i Kirkenes, denne gangen med ledsager. Der ble det nå funnet brudd i hoftebeinet, og 82- åringen ble øyeblikkelig innlagt for operasjon.

To dager senere, torsdag, ble Ragnhild utskrevet. Med ei nyoperert hofte, med ei plate og fire skruer på plass, fikk hun innvilget én dags kortidsopphold på sykehjemmet.

- Det er helt tragisk. Da vi hørte at hun hadde fått plass på sykehjemmet, kunne vi senke skuldrene og puste normalt igjen. Men dét varte altså bare i ett døgn, sier Mona-Lill.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE FORNØYD: Svigerdatter og verge Mona-Lill Jessen er rystet over behandlinga Ragnhild Johnsen har fått - eller ikke fått - av leger, sykehus og kommunen Foto: Kine Moxness Sandnes (Finnmarken)


Dagene siden utskrivinga 10. april har for Ragnhild vært preget av smerte, noe hun nå får behandling for på omsorgsboligen i Tana bru.

Pledd foran vinduet

Ragnhild får jevnlig besøk av Mona-Lill og familien.

I påska var de på visitt flere ganger. Det var ikke utelukkende hyggelig.

- Natt til skjærtorsdag hadde hun vært veldig urolig og dermed revet ned gardinen foran vinduet ved senga. Da vi kom tilbake på langfredag var den ennå ikke hengt opp, og Ragnhild hadde da ligget i to netter ved vinduet med fritt innsyn. Det er uverdig, sier Mona-Lill.

Gardinopphenget var ødelagt, så familien hang opp et pledd foran vinduet som en midlertidig løsning.

Forskjellsbehandling

Mona-Lill Jessen har tidligere sagt ifra om kaotiske forhold pådet nye omsorgssenteret i Tana bru. Hun synes det er trist at hennes demente svigermor får en behandling få andre hadde funnet seg i.

- Det hadde aldri skjedd med et menneske som var istand til å svare for seg. Det er ikke alle som ahdde fått beskjed om å vente med å dra til sykehuset, «fordi de er sengeliggende uansett». Det skal vel ikke være slik bare fordi det handler om folk som ikke er friske?, spør Mona-Lill.

Hun beundrer de ansatte ved omsorgsboligen, som gjør så godt de kan.

- Pleierne har så mye å gjøre på dagtid at det kun er tid til minimumsomsorg. De er overlastet med arbeid, rett og slett, sier hun.

Vanskelig å oppdage

Overleve ved radiologisk avdeling på Kirkenes sykehus, Lill Tove Børresen, forteller til Finnmarken at enkelte brudd, for eksempel hoftebeinsbrudd, kan være vanskelig å få øye på i røntgen.

Hun understreker at hun kun kan uttale seg på generelt grunnlag, og ikke konkret om Ragnhild Johnsens tilfelle.

- De fleste brudd ser man med en gang, men enkelte brudd, for eksempel hoftebrudd, som står pent og ikke er feilstilling på ser man ofte ikke akutt, forklarer hun til Finnmarken.

Om pasienten ennå har smerter i en til to uker, kan man ta en ny røntgen. Om det er brudd, har bruddspalten da blitt tydeligere, og er enklere å oppdage i røntgen.

Lik rett til hjelp

Kommunelege Anders Hoel Gabrielsen sier til Finnmarken at han ikke kan kommentere den aktuelel saken, men sier at det på generelt grunnlag ikke gjøres forskjell på pasienter, uansett om de er demente eller ikke.

Hvor lang tid det tar før en lege rykker ut til pasienter avhenger av opplysninger om symptomer.

- Det har vært litt kaotisk

Avdelingsleder Tone Orvik Kollstrøm for omsorgsboligene medgir at det har vært kaotisk siden flyttingen.

Hun understreker at det er lege, og ikke pleiere, som kan henvise til røntgen, og kan derfor ikke kommentere hvorfor Ragnhild Johnsen måtte vente i dagevis før hun fikk riktig behandling for hoftebeinsbruddet.

- Vi gjør det på samme måte her som når du trenger hjelp hjemme, vi ringer legevakta, også undersøker legen og vurderer å eventuelt sende beboeren videre, sier avdelingsleder Tone Orvik Kollstrøm.

Det er ingen egen tilsynslege ved omsorgsboligene, hver beboer forholder seg til sin fastlege.

Når det gjelder den manglende gardinen på Johnsens rom, sier Kollstrøm at slikt ikke er topp prioritert, men at det skal fikses når det er tid til det.

Hun er klar over at flyttingen fra institusjonene i Polmak og Austertana til omsorgssenteret i Tana bru har vært slitsom for både ansatte og beboere.

- Det har vært kaotisk, selvfølgelig. Nye folk skal flyttes og ansatte skal begynne å jobbe på en ny plass. Det har gått bedre enn jeg hadde forventet, men det er klart at det er slitsomt for alle, sier hun.

Enn så lenge opererer kommunen med ekstra bemanning.

- I hele april har vi en ekstra pleier på dag og kveld, så får vi se an hvordan det er etter hvert. Har vi klart å gå oss til normalen til mai, går vi tilbake på bemanningen, sier Kollstrøm.

Finnmarken har forsøkt å få en kommentar fra kommunelegen i Tana, uten å lykkes.

Les flere saker i Finnmarken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag