RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ragnhild Lied seiler opp som ny Unio-leder


Ragnhild Lied er ønsket som ny Unio-leder.
Ragnhild Lied er ønsket som ny Unio-leder. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied er ønsket som ny Unio-leder etter Anders Folkestad. Lederskiftet i landets nest største hovedorganisasjon finner sted i desember.

Utdanningsforbundets ledelse anbefalte en forhandlingsløsning som 73 prosent av medlemmene senere stemte ned. Det førte til at Lied ble møtt med krav i sosiale medier om at hun måtte trekke seg. Senere fikk hun ros for måten hun ledet forbundet på gjennom den lange lærerstreiken.

– Jeg opplevde å få kjeft fordi jeg anbefalte skissen, og det har jeg beklaget. Men etter dette må jeg være så ærlig å si at jeg ikke har hørt misnøye med meg som leder når jeg møter tillitsvalgte og medlemmer, sa Lied til NTB tidligere i år.

Går av

Både valgkomiteen i Unio så vel som medlemsforbundene ønsker Lied som ny leder. Hun trekker seg nå som leder av Utdanningsforbundet, et verv hun har hatt siden 2013.

– Jeg er glad for å bli spurt om å ta ansvaret for å lede arbeidet i Unio videre, sier Lied.

– Jeg har tenkt meg grundig om, og vet at det blir krevende. Men først og fremst er det en unik posisjon for innflytelse og påvirkning innenfor arbeidslivs- og samfunnspolitikk på bred basis, sier hun.

56 år gamle Ragnhild Lied er født i Volda og bosatt i Stranda, der hun har undervist i realfag og idrettsfag på videregående skole. Hun har vært tillitsvalgt på heltid siden 2002.

Hennes arvtaker i Utdanningsforbund blir valgt på landsmøtet i november. Valgkomiteen skal presentere en innstilling allerede fredag. Etter det NTB forstår ønsker begge nestlederne Terje Skyvulstad og Steffen Handal å fortsette i ledelsen.

Ville gå av før

Ragnhild Lied vil etter alle solemerker bli valgt som ny Unio-leder når representantskapet samles i desember.

– Forbundene i Unio pekte helt klart på Lied og ønsket seg henne som ny leder etter Anders Folkestad. Derfor setter vi stor pris på at hun har valgt å si ja til å være kandidat, sier lederen av Unios valgkomité Kolbjørg Ødegaard.

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon for arbeidstakere med over 330.000 medlemmer. Utdanningsforbundet er det største medlemsforbundet, fulgt av Sykepleierforbundet og Forskerforbundet.

Anders Folkestad har ledet Unio helt siden den ble opprettet i 2001. Før det var også Folkestad talsmann for lærere, blant annet som leder av Lærerforbundet fra 1993 til det ble slått sammen med Norsk Lærerlag tolv år senere.

66-åringen ønsket avløsing allerede for to år siden, men ble bedt av valgkomiteen om å fortsette og takket ja til dette. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere