RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rakel (19) stoppet vinglete bilist på motorveien

Foto: ARNE RISTESUND (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Ble den store helten på jobben. Men politiet advarer mot metoden.

Rakel Taule (19) var på jobb da hun skulle kjøre fra Atterås Ortopediklinikk i Fjøsangerveien til Nordåstunet i Bergen torsdag formiddag.

Hun la seg ut på Fritz C. Riebers vei da hun merket at bilen foran henne vinglet fra side til side.

– Han var bare centimeter unna autovernet, og jeg merket med en gang at føreren ikke hadde kontroll. Jeg tenkte først at det var noen som fyllekjørte. Biler tutet på ham, men jeg så ingen tegn til at han bremset eller slakket av farten, forteller hun, ifølge Bergensavisen.

Hun anslår at både hun og føreren foran holdt fartsgrensen på 80 kilometer i timen.

Føreren ristet
Rakel forteller at hun la seg ut i forbikjøringsfeltet for å kjøre opp på siden slik at hun kunne se hva som foregikk.

– Jeg så at føreren satt og ristet, og skjønte med en gang at dette var et illebefinnende. Jeg tenkte at jeg måtte få ham ut av veien, fordi dette var farlig både for meg og andre. Jeg tutet og veivet med armene slik at han skulle skjønne at han måtte få stoppet bilen, sier hun.

Like før Troldhaugtunnelen begynte føreren å slakke ned på farten. Mellom bommen og tunnelen trillet bilen et lite stykke før den stanset like før inngangen. Det er over 2,5 kilometer fra klinikken ved Krambua til tunnelenåpningen hvor bilen endelig stanset.

– Jeg kjørte forbi og parkerte slik at jeg var ute av veien, så løp jeg bort til ham. Jeg trodde kanskje det var et slag, men jeg syntes jeg hørte at han sa «diabetes». Det virket også som om han prøvde å peke på noe, og da så jeg at det lå en cola-flaske i lommen på døren, sier hun.

Mannen kom til seg selv fem minutter etter at han hadde drukket av brusen. Rakel satt med ham frem til ambulansen kom.

Da BA traff 19-åringen var hun på jobb som ortopediteknikklærling på Atterås Ottopediteknikks avdeling på Haukeland sykehus.

– Det var ganske dramatisk når det sto på, sier hun til BA.

– Var du redd?

– Ja, jeg var det. Det tok litt tid før jeg roet meg ned igjen, men jeg er glad for at jeg fikk stoppet ham.

Kan ha avverget alvorlig hendelse
Politistasjonssjef i Bergen sør Morten Ørn sier at han ikke vil anbefale andre sjåfører å gripe inn slik Rakel gjorde.

– Jeg vil ikke anbefale å stoppe biler i trafikken på egenhånd fordi det ikke er bra å erstatte én farlig situasjon med en annen. Nå gikk det bra i dette tilfellet, og det kan være at denne personen har avverget en alvorlig trafikkhendelse, men det er vanskelig å vurdere, sier han.

Rakel er overbevist om at det ville ha skjedd en ulykke dersom hun ikke hadde grepet inn.

– Det så ikke ut som om noen andre hadde tenkt å gjøre noe med det. Han var på vei inn i en tunnel, og det hadde nok gått galt hvis han hadde kjørt inn i en av veggene, sier hun.

På jobben er Rakel nå den store helten, og både sjefen og kollegaer er imponert over handlekraften hun viste da hun lånte firmabilen.

– Slik jeg har forstått det, er det hun gjorde ganske heltemodig. Det kunne ha skjedd en alvorlig bilulykke, og hun kan også ha reddet livet til føreren. Vi er imponert over handlekraften, og at hun skjønte hva hun skulle gjøre for å hjelpe føreren når bilen hadde stoppet, sier Kjetil Atterås til BA.

Beslaglagt førerkort
Politiet ble oppringt om «vinglete kjøring» klokken 1024. Da politiet kom til tunnelen syv minutter senere var bilen allerede stoppet og tunnelen stengt.

Morten Ørn forteller at bilføreren ble fraktet bort i ambulanse. Tilstanden hans er ikke kjent, men mulig diabetes er også nevnt i politiets logg. Dette er foreløpig ikke bekreftet, ifølge Ørn.

– Politiet har tatt foreløpig beslag i førerkortet, og det vil bli opprettet en helsesak i forbindelse med dette, sier Ørn til BA.

Det betyr at politiet vil kontrollere at de medisinske vilkårene for å inneha førerkort er oppfylt, og er vanlig prosedyre i slike saker.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere