RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rakett slo ned 300 meter unna Brende i Israel

Foto: Brendan Smialowski (Afp)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Børge Brende måtte onsdag ettermiddag flykte fra et rakettangrep i Israel under et møte med sin israelske kollega.

Brende satt i møte med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman på en restaurant i Ashkelon da angrepet kom.

«Alarmen gikk under et møte her i Ashkelon. Vi gikk inn i et sikkert rom mens det varte. En rakett slo ned cirka 300 meter unna. Alarmen er nå over, og vi har gjenopptatt programmet», skriver pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet i en SMS til NTB.

Ashkelon ligger sør i Israel, rundt 13 kilometer fra Gaza.

Mislykket våpenhvile
Brende har samtaler med sin israelske kollega etter at forsøket på en våpenhvile mellom Israel og Hamas kollapset tirsdag.

Israel sa tirsdag morgen ja til en våpenhvile på Gazastripen, men seks timer senere gjenopptok de angrepene. Helomvendingen kom som et svar på at Hamas tirsdag sendte en rekke raketter inn i Israel.

Innbyggere og turister ser etter raketter etter at flyalarmen gikk i Tel Aviv onsdag. Eksplosjoner kunne høres da rakettene fra Gaza ble skutt ned av det israelske rakettforsvarssystemet.


Onsdag fortsatte rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel, og onsdag ettermiddag var altså Brende selv vitne til et rakettangrep.

Samtidig fortsatte de israelske angrepene mot Gazastripen: De har til nå kostet 208 menneskeliv, ifølge sykehuskilder.

Israel har varslet at landet vil intensivere militæraksjonen, og rådet onsdag morgen 100.000 palestinere i enklaven til å forlate sine hjem.

Uhyggelig natt
Etter at forsøket på en våpenhvile kollapset, var det en uhyggelig natt på Shifa-sykehuset i Gaza, forteller den norske legen Mads Gilbert til NTB på telefon fra sykehuset onsdag formiddag.

Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza by for å hjelpe til på Shifa-sykehuset.

- Vanlige folk kommer inn med avrevne armer og bein, sier Gilbert.

- Det har vært voldsomme angrep i natt. Bombingen har vært intens, og den har fortsatt i dag. Jeg kan høre drønn fra eksplosjoner akkurat nå, fortsetter Gilbert.

Onsdag ble en ti år gammel gutt drept da Khan Younis sør på Gazastripen ble rammet av et israelsk luftangrep, opplyser redningstjenesten på Gazastripen, ifølge AFP.

Det var tre personer i samme familie som ble drept i angrepet. Én av de to voksne som ble drept, var en 65 år gammel kvinne. Vitner sier den israelske raketten traff en bil i bydelen Bani Suheila, øst i Khan Younis.

Bombet Hamas-ledere
Minst seks palestinere ble drept da israelske fly natt til onsdag bombet et hus i Rafah helt sør på Gazastripen, og kort tid etter ble en ung palestiner drept i et annet angrep.

Ruinene av huset til Hamas-lederen Mahmoud Zahar ligger strødd utover gata etter et israelsk rakettangrep natt til onsdag.


Senere på natta ble nok en palestiner drept i et angrep mot Rafah, og en 19-åring ble drept i et angrep mot farens hus i Khan Yunis. En annen mann ble drept av en israelsk stridsvogngranat i Khan Yunis.

Israelske kampfly la natt til onsdag også hjemmet til Hamas-lederen Mahmud al-Zahar i Gaza by i grus. Ingen befant seg i huset da angrepet fant sted, opplyser palestinske øyenvitner og sikkerhetskilder.

Israelske kampfly angrep hjemmene til tre andre Hamas-ledere natt til onsdag, men ingen skal ha blitt drept i disse angrepene.

To av tre sivile
75 prosent av de drepte på Gazastripen de siste åtte dagene er sivile, ifølge en rapport fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) som ble lagt fram tirsdag. 38 av de drepte er barn. Nærmere 1.400 palestinere er såret i angrepene, rundt 650 av dem kvinner og barn.

Ifølge OCHA har 18.000 palestinere nå søkt tilflukt i skoler på Gazastripen, men heller ikke disse går fri av de israelske angrepene.

79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1.370 bolighus er lagt i grus eller påført store skader. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere