RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Forsvaret)

Rakettangrep mot norsk feltbase

Sist oppdatert:
Siden lørdag har den norsk-afghansk feltbasen i Ghowrmach blitt angrepet tre ganger.

Det melder Forsvaret på sine nettsider mandag ettermiddag.

Ingen skadet

Her presiseres det at ingen nordmenn ble drept eller skadet under angrepene på feltbasen i Ghowrmach-distriktet i Nord-Afghanistan. Det ble heller ikke påført skader på materiell.

- Dette er et område hvor det har vært lite aktivitet fra ISAF og afghanske myndigheter. Det ligger egentlig utenfor vårt ansvarsområde, men vi bistår afghanske myndigheter. Målet er at afghanske styrker selv skal kunne stå for sikkerheten her, sier oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Nettavisen.

Siden de rundt 80 norske soldatene etablerte feltbase i området har de kontinuerlig jobbet med å få en oversikt i område, og å bedre sikkerheten.

- Dette er ingen enkel situasjon. Her er det både kriminelle som har økonomiske og eller andre motiver. Så har du andre regjeringsfiendtlige elementer. Det er en meget sammensatt situasjon med mange forskjellige grupperinger, sier Lien.

Første angrep

Første angrep på basen var ved 18-tiden lørdag kveld. Angrepet ble utført av opprørere med håndvåpen og en rakett, og skjedde fra en åsrygg drøyt 1200 meter fra basen. Enheter fra PRT Meymaneh besvarte ildangrepet, og situasjonen roet seg etter hvert.

Søndag kveld ble basen i Ghowrmach nok en gang angrepet av opprørere med en rakett.

Ifølge rapporter fra de norske soldatene, landet raketten om lag 500 meter fra feltbasen. I tillegg fløy rikosjetter fra raketten, som skal ha vært av samme type som opprørerne brukte kvelden i forveien, over basen og landet på den andre siden.

Nytt angrep mandag

- Angrepet ble besvart med bombekastere, mens norske og afghanske enheter dro ut i området for å lokalisere opprørerne. Etter en drøy time roet situasjonen seg, men siden opprørere fremdeles oppholdt seg i distriktet, valgte de norske og afghanske enhetene å forbli i området, skriver Morten S. Hopperstad, presse- og informasjonsoffiser i Afghanistan.

Mandag morgen, lokal tid, hørte de norske styrkebidragene nok en rakett som ble avfyrt, men de har foreløpig ikke lokalisert hvor den ble skutt fra eller landet.

- Hvor lenge vil de norske styrkene bli i dette området?

- Det vet vi ikke, og det er vel heller ikke bestemt. Målet er at de afghanske styrkene selv skal kunne ta over, sier Lien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere