*Nettavisen* Nyheter.

Rakfisken er fra Røros

Foto: - (Arbeidets Rett)

I helgen er det NM i rakfisk.

23.10.09 12:48

Rakfisken har blitt enestående populær, skriver retten.no.

- I år er det 750.000 nordmenn som skal på ett eller flere rakfisklag. Det produseres ikke nok rakfisk til å dekke behovet.

Det sier Hallgrim Berg som nylig har gitt ut bok om rakfisken og som kommer til Norgesmesterskapet i rakfisk i Vauldalen i helga.

- Det skal bli artig. Det er imponerende hva man har klart å få til i Brekken, sier Berg, som synes det er naturlig å gjøre krus på Rørosdistriktet i rakfisk-sammenheng.

- Mye tyder på at det var i området mellom Røros og innover mot Jämtland at rakfisken fikk sitt navn. Vi har funnet sikre kilder tilbake til år 1348. Da var det en prest i dette området som skrev om rakfisken. Det er den eldste kilden vi har klart å finne så langt, sier Berg.

Stortingsmannen, musikeren, forfatteren og humoristen Hallgrim Berg tar med seg boka si til Vauldalen.

- Der skal jeg kåsere og signere bok, spille litt og kanskje skrøne litt. Lørdagen tar jeg meg en tur innom landets eldste bokhandel, Amneus på Røros, og lager litt liv og røre der. Jeg gleder meg, sier han.

Han peker på at det i Rørosdistriktet er en sterk tradisjon for rakfisk, og mange produsenter.

- Rakfisken har lang tradisjon i fjellområder fra øvre Telemark og over fjell og dal til Røros og svenskegrensa. Fra å være kvardagskost og en konserveringsmåte for matforsyning gjennom vinteren, har rakfisken blitt enestående populær festmat. Og trygg er den også. Det er bare tre personer som har dødd av botulisme knyttet til rakfisk i løpet av de siste 30 åra. Det betyr at det er tryggere å være på rakfisklag enn å kjøre til og fra, sier Hallgrim Berg.

Han mener årsaken til at rakfisken har sterk tradisjon i fjellområdene har med temperatur å gjøre.

- Salt var dyrt i gamle dager. Dermed var det om å gjøre å finne konserveringsmåter med så lite salt som mulig. I fjellområdene hadde man fisk og kulde. Det er tre metoder for å konservere mat. Det ene er tørking, det andre er salting og det tredje er fermentering. Rakfisken og øl hører til det siste, som er en sakte gjæringsprosess der smaken kommer gjennom en bakteriekamp, sier Berg.

Jorid Skott Svendsen ved Vauldalen fjellhotell har startet forberedelsene til rakfiskhelga. Det hele starter fredag kveld med mat og underholdning i Vauldalskoia.

- Lørdagen er sjølve rakfisk-dagen der den beste fisken skal kåres. Som tidligere år stiller Tande-P som konfransier, og vi har fått med oss søstrene Sommer fra Aursunden til å underholde. Men før på dagen holder Arnstein Stensaas kurs i rakfisklegging, mens Steinar Døsvik og Jan M. Pedersen har øl- og akevittkurs, forteller Jorid Skott Svendsen.

Hun melder om stor interesse for årets arrangement.

- Det meste er fullbooket, og vi har merket en stadig økende interesse gjennom de fem årene vi har hatt rakfisk-helga. I fjor hadde vi 11 produsenter i mesterskapet, i år blir det mellom 15 og 20. Mange er fra Røros og Tydal, og det kommer rakfiskprodusenter fra Notodden og Ål og fra Hattfjelldal, forteller Skott Svendsen.

Flere nyheter fra Trøndelag hos Arbeidets Rett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.