Gå til sidens hovedinnhold

Råkjører påberopte seg nødverge og slapp straff

Gjøvik (NTB): En mann slapp straff selv om han hadde kjørt i 143 kilometer i timen på Minnesundvegen i Østre Toten i Oppland i fjor.

Mannen som er hundefører i Norske redningshunder (NRH), var på vei til et oppdrag på Hadeland sør i Oppland, da en betjent fra Utrykningspolitiet fulgte etter ham og målte gjennomsnittsfarten over tre kilometer til 143 kilometer i timen, skriver Oppland Arbeiderblad.

I Gjøvik tingrett mente mannen at målingen måtte være feil og sa at varebilen hans ikke gikk så fort. Dessuten påberopte han seg nødverge, fordi turens formål var å komme fram til et sted der to personer var meldt savnet. Derfor sto det om liv, mente han.

Fagdommeren mente det er et grunnleggende faktum at hjelpearbeidere ikke har anledning til å bryte fartsgrensene når de blir kalt ut på bistandsoppdrag, så sant det ikke foreligger samtykke fra politiet.

- Det er ingen uenighet om at dette ikke forelå, skriver fagdommer Stig Olav Sletten i dommen og påpeker at vilkårene for nødrett ikke er oppfylt.

Men meddommerne var uenig, og valgte å frifinne mannen ut fra nettopp nødrettsbestemmelsen. De konstaterte at tiltalte hadde fått en telefon fra NRHs alarmsentral som han oppfattet innebar en akutt fare for mor og et lite barn. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted