RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rakk ikke helt inn

Sist oppdatert:
Børsen var lenge i 500, men sviktet med å holde tempoet.
Oslo Børs klarte ikke holde seg over 500-poeng, selv om hovedindeksen passerte den psykologiske grensen for første gang på nærmere to måneder.

Likevel endte dagen med en opptur på 0,29 prosent til 497,61 poeng for hovedindeksen.

Ikke siden 26. juli har Oslo Børs vært over 500-poeng. Uro i kredittmarkedet medførte en liten korreksjon og sendte Oslo Børs ned fra toppnoteringen noen dager i forveien. Like før klokken ble 11 bikket hovedindeksen 500, men mandagen endte på 400-tallet. Selv om optimismen sydet var ikke stemningen høy nok for å sørge for ny børsfest. Forrige uke var det fullt kjør etter at den amerikanske sentralbanksjefen kuttet renten med et halvt prosentpoeng.

Oljeprisen trakk seg noe tilbake etter at orkanfaren avtok. I slutten av forrige uke flørtet nordsjøkontraktene med 80 dollar fatet etter at deler av produksjonen ble stengt som følge av frykt for de kraftige vindmassenes potensielle ødeleggelser. Samtidig sank forventningene til en kald vinter.

Da Oslo Børs stengte kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i november 78,65 dollar. En dollar kostet samtidig 5,51 kroner.

Fallet i oljeprisen var med på å bremse utviklingen på børsen. Statoil og Norsk Hydro endte ned henholdsvis 0,65 prosent til 190,25 kroner og 0,94 prosent til 237,50 kroner. Begge aksjene ble også de mest omsatte med respektive 3,5 og 2,5 milliarder kroner.

DNO var i langt bedre form. Nok en gang er det en offisiell talsmann som er kommenterer utviklingen av oljeloven i Irak. Oljeminister Hussain al-Shahristani sier at oljeloven vil bli forsinket, men at dagens lover ikke hindrer at Irak kan inngå avtaler med internasjonale oljeselskaper. DNO steg 3,56 prosent til 11,65 kroner.

En rekke andre selskaper gjorde det også sterkt. Acergy steg 3,81 prosent til 170,25 kroner, mens REC klatret 1,68 prosent til 242 kroner etter at Kaupthing justerte kursmålet opp til 310 kroner.

Seismikkselskapet SeaBird endte på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 11,33 prosent til 28,50 kroner. Selskapet skal til India for å samle inn 2D-data etter at de fikk en kontrakt med en bruttoverdi på 20 millioner dollar.

Prosafe steg 6,71 prosent til 97 kroner. Selskapet vurderer nå å splitte selskapet i to. Offshoreselskapet har planer om å dele opp selskapet i to virksomheter. Det ene skal konsentrere seg om flytende produksjonsskip, mens et eventuelt annet selskap skal få med seg bolig- og serviceriggene. Begge selskapene skal børsnoteres. Bakgrunnen for handlingen er å synliggjøre verdiene bedre enn hva tilfellet er samlet.

Seadrill presenterte langt mer konkrete planer om å dele opp sin virksomhet. Nå har de frigitt planene knyttet til utskillelsen av brønntjenestedelen Seawell. Dette er noe markedet har ventet på lenge og har tidligere blitt signalisert av Seadrill. Markedet virket ikke overbevist og sendte aksjen ned 2,65 prosent til 119,25 kroner.

Verre gikk det med Crew Minerals. Igjen dukker det opp uro tilknyttet selskapets gruvedrift på Filippinene. Aksjen falt 9,45 prosent til 11,50 kroner. NRK hadde søndag et innslag der det ble stilt kritiske spørsmål med tanke på hvordan selskapet opptrer i forbindelse med nikkelutvinning på Mindoro. Selskapet avviser at de har handlet uhensiktsmessig og tilbakeviser påstandene om at de utnytter lokalbefolkning.

Deep Sea Supply gikk uten rett til utbytte 0,85 dollar tilsvarende 4,63 kroner. Aksjen falt 16,79 prosent til 23,30 kroner. Målt i kroner er fallet på 4,70 kroner.

God mix i USA

Mandag startet noe blandet for Wall Street.

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,11 prosent til 13.835,72 poeng, mens Nasdaq-indeksen blir sendt opp 0,19 prosent til 2.673,22 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen faller 0,90 prosent til 1.524,33 poeng.

Børsene i USA avsluttet sin beste uke på lenge fredag. Totalt steg de viktigste indeksene neste 3 prosent, etter at den amerikanske sentralbanken tirsdag samme uke kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng

I forkant av at handelen kom i gang steg General Motors rundt 4 prosent i førhandelen. Den amerikanske stoltheten er ifølge Wall Street Journal i ferd med å ferdigstille sluttforhandlingene med de fagorganiserte medlemmene.

Ford virker også å ha finjustert motoren. Etter flere år med rusk i maskineriet ligger den nordamerikanske virksomheten an til å levere lønnsomhet i 2009. Markedet reagerer positivt på signalene fra konsernsjef Alan Mulally og sender aksjen opp 2,1 prosent.

Dollaren fortsetter å svekke seg og det bidrar til å tynge markedet noe. Samtidig har investorene spekulert i gull som stiger stadig høyere. Eller i råvaremarkedet faller frontkontrakten på WTI-olje til 80,82 dollar fatet.

Det er ellers få signaler for aksjemarkedet denne dagen, men allerede tirsdag kommer det flere viktige makrotall fra USA. Blant annet slippes sentimentsmålinger Statistikk over forbrukertilliten blir frigjort samtidig som det kommer boligtall.

Forsiktig oppgang i Oslo

Oslo Børs stiger 0,20 prosent til 497,17 poeng mandag morgen.

Oljeprisen har igjen sneket seg under 79 dollar fatet etter å ha flørtet med 80 dollargrensen. I forrige uke truet den tropiske stormen Jerry oljeinstallasjonene og aktørene i Mexicogolfen stengte produksjonen etter å ha evakuert flere plattformer. Faren var at Jerry skulle komme inn med orkanstyrke og gjøre skader på oljeutstyret i området.

Ved råvarebørsen i London omsettes novemberkontraktene på nordsjøolje for 78,90 dollar fatet. Dollaren holder seg svak og koster

Statoil faller 0,39 prosent til 190,75 kroner, mens Norsk Hydro er ned 0,52 prosent til 238,50 kroner.

Aksjemarkedet reagerer også svært positivt på at Prosafe går med planer om å splitte opp selskapet i to. Formålet er å få to børsnoterte selskaper der det ene fokuset består av flytende produksjonsskip og det andre vil konsentrere seg om bolig- og servicerigger. Aksjen stiger 4,40 prosent til 94,90 kroner.

Tankrederiet Frontline blir løftet 1,85 prosent til 275 kroner. Tankratene er på vei oppover igjen etter å ha ligget på et kritisk nivå. Rett før helgen ble det sluttet en VLCCer på 40.000 dollar og dermed begynner Frontline å tjene penger igjen.

Soleventyret REC stiger 2,10 prosent til 243 kroner og har retning på mot ny rekord. Toppnoteringen på 250 kroner står snart i fare for å ryke. Mandag er det særlig meglerhuset SEB Enskilda som er ivrige på kjøperen.

Verre går det med Crew Minerals. Igjen dukker det opp uro tilknyttet selskapets gruvedrift på Filippinene. Aksjen faller 7,09 prosent til 11,80 kroner. NRK hadde søndag et innslag der det ble stilt kritiske spørsmål med tanke på hvordan selskapet opptrer i forbindelse med nikkelutvinning på Mindoro. Selskapet avviser at de har handlet uhensiktsmessig og tilbakeviser påstandene om at de utnytter lokalbefolkning.

Deep Sea Supply går uten rett til utbytte 0,85 dollar tilsvarende 4,63 kroner. Aksjen faller 16,07 prosent til 23,50 kroner. Målt i kroner er fallet på 4,50 kroner.

Råvarerally i Asia

Forventninger om at amerikanske rentekutt vil øke etterspørselen etter asiatiske råvarer og produkter ga aksjemarkedene i Asia full fart fremover mandag.

Hang Seng i Hong Kong klatrer 1,4 prosent til 26,210.68 poeng etter å ha snust på rekordnivået 26,225.96 tidligere i sesjonen. Shanghai Composite var oppe 0,3 prosent til 5,468.76 poeng .

- Det amerikanske rentekuttet var positivt for asiatiske aksjer fordi det betyr at den globale økonomiske veksten ikke vil være satt i fare. Det kommer til å hjelpe til med å opprettholde etterpørselen for råvarer, sier Michael Foo i Clariden Leu i Singapore.

Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, minus Japan, klatret 1, 3 prosent til 515,99 poeng og ligger dermed an til tredje dag på rad med oppgang.

Markedene i Japan, Sør-Korea og Taiwan er stengt på grunn av ferie mandag.

- Det forventes at kredittkrisen er identifisert etter at den amerikanske sentralbanken senket renten.Det er ikke noe mer dårlige nyheter som kan overraske markedet, sier direktør Kitty Chan i Celestial Asia Securities i Hong Kong til Marketwatch.

Metall-aksjer steg i hele regionen, hjulpet av sterke råvarepriser.

Verdens største gruveselskap, australske BHP klatret 4,7 prosent etter de denne uken har meddelt at de kan ha funnet verdens største gullforekomster på sin Olympic Dam-gruve i Sør-Australia.

USA-børsene endte moderat positivt fredag. Dermed ga uken som helhet en sterk oppgang på rundt 3 prosent, etter at den amerikanske sentralbanken tirsdag kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng.

Nøkkeltall fredag: Dow Jones +0,39% til 13.820,19, Nasdaq +0,64% til 2.671,22 og S&P 500 +0,46% til 1.525,75.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere