*Nettavisen* Nyheter.

Rally før resultatsesongen

Wall Street opplevde en kraftig økning på investorenes posisjoneringer før resultatene ruller inn.

19.05.08 00:00

Selv om det på forhånd var ventet at iPhone-bråk og rentehopp skulle senke Wall Street hadde det knapt noen påvirkning.



Den amerikanske resultatsesongen er i startgropen, og det at den siste tids uroligheter rundt råvarer og den globale økonomien ikke har ført til nedsalg styrker optimismen.



De toneangivende

Industriindeksen Dow Jones hadde en flott dag der hele 27 av de 30 komponentene steg. Dette førte til at indeksen steg med 0,59 prosent. Indeksen satte også dermed en ny sluttnoteringsrekord på 12.514,98 poeng.



Den bredere S&P 500-indeksen klatret med 0,63 prosent.



Aller best gikk det for teknologiaksjene som klatret med hele 1,04 prosent.



Den siste tiden har det vært usikkerhet rundt både veksten i verdensøkonomien, vekstøkonomier, råvarer og nasjonaliseringen i Venezuela. Men ettersom dette ikke har ført til panikk og nedsalg gir det optimisme.



Oljestup

Et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, stengte på NYMEX på 51,88 dollar. Dette er en nedgang på hele 2,14 dollar eller fire prosent, og prisen er den svakeste på nær 20 måneder. Prisen på naturgass raste med syv prosent.



Aktørene reagerer fortsatt på lagertallene som ble sluppet i går og på nyhetene om at det igjen renner russisk olje gjennom Hviterussland



Oljeprisen hadde før torsdag falt med hele 13 prosent i 2007 alene. Fallet har kommet på grunn av at den amerikanske vinteren lenge har vært svært mild, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje og naturgass til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen.


I går fremla amerikanerne de ukentlige oljelagertallene. De viste at de amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004.


Opec-president og oljeminister i de Forente arabiske emirater Mohamed Al-Hamli sier til Bloomberg News torsdag at en oljepris på, referanseoljen WTI, 53 dollar fatet ikke er akseptabelt.



Tidligere i dag ble det kjent at it-giganten Cisco saksøker Apple for iPhone-navnet. I tillegg kom det et overaskende rentehopp i Storbritannia. Men investorene velger i stedet å fokusere på resultatsesongen som startet veldig bra med aluminiumsgiganten Alcoa, og en ytterligere svekket oljepris fyrer oppunder investorenes kjøpevilje før resultatene kommer på rekke og rad.



Telefonkrøll

De to selskapene Apple og Cisco har i hele fem år hatt samtaler om navnerettighetene til iPhone, uten å bli enige. Tross dette valgte altså Apple å lansere den nye iPhonen denne uken. Dette valget overrasket merkevarejurister som mener at det er sjeldent at et selskap introduserer et produkt de ikke har navnerettighetene til.



Cisco har hatt navnerettighetene til iPhone i seks år. Selskapet fikk rettighetene som en del av oppkjøpet av InfoGear Technology Corp. i 2000, og selskapet selger nettbaserte trådløse telefoner under navnet iPhone.



Flere andre selskaper har også forsøkt å få navnerettighetene til iPhone



Uventet rentehopp

Svært overraskende valgte den britiske nasjonalbanken å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed er den toneangivende renten nå på 5,25 prosentpoeng.



Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg trodde samtlige 52 spurte analytikere at sentralbanken villle la renten stå uforandret. Forrige gang Bank of England justerte styringsrenten var 9. november 2006, da den gikk opp med 25 punkter.



Bank of England konstaterer at den økonomiske veksten fortsetter i sterk takt, samtidig som den internasjonale økonomien fortsetter å vokse kraftig. Banken viser også til en sterk økning i kredittveksten.



Ifølge Bank of England er det sannsynlig at inflasjonen kommer til å stige over målet på kort sikt, men på lengre sikt ventes en nedgang i takt med at de høye energiprisene avtar. Banken noterer også begrensede ledige resurser, som bidrar til økt pristrykk.



Den europeiske sentralbanken valgte derimot å holde styringsrenten uendret etter dagens rentemøte. Refi-renten er dermed fortsatt på 3,5 prosent.



Overraskende fall i ledigheten

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt til det laveste nivået siden i fjor sommer.



Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 299.000, et fall på 26.000 i forhold til forrige ukes tall. Dette er det lavest siden juli i fjor.



Forrige ukes tall ble forøvrig revidert ned med 4.000 til 325.000 sammenlignet med rapporten for en uke siden.



Det var ventet et fall på 9.000 til 320.000 førstegangssøkende.



Dagens nøkkeltall:

Dow +0,59% til 12.514,98



Nasdaq +1,04% til 2.484,85



S&P 500 +0,63% til 1.423,82




DNO fyrte børsen

Oljeoppgang og DNO skjøt Oslo Børs i været.



Oslo Børs flekset muskler tross svak oljepris på dagen, men når oljeprisen steg og en melding fra Berge Gerdt Larsens Larsen Oil & Gas tikket inn ble det fullt trykk.



Hovedindeksen steg med hele 2,01 prosent til 243,32 poeng. Dermed ser det ut til at den tradisjonsrike januarfesten allerede kan ha startet.



DNO-rally

Oljeselskapet DNO meldte først om at testingen av et sandsteinslaget Madbi har gitt en oljestrøm på 1.200 fat pr. dag. Testen er gjort i letebrønnen Hekma-1 hvor selskapet har en eierandel på 24,45 prosent.



Men DNO-aksjen eksploderte først etter at det kom en pressemelding fra Larsen Oil & Gas som eier fem prosent av selskapet. Larsen Oil & Gas sier at DNO-styret kan vente seg henvendelser om oppkjøp de kommende ukene eller månedene. Selskapet sier også at de ikke ønsker eventuelle fiendtlige bud velkommen. Bud som ikke reflekterer en verdi tilsvarende 14-20 kroner pr aksje kan bli vurdert som fiendtlig.



Meldingen kom ikke gjennom børsen og aksjen ble heller ikke suspendert for undersøkelser. Kursen steg med en gang 16 prosent.



- Det kan være at Larsen Oil & Gas som aksjonær har mottatt en henvendelse, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.



- DNO har sagt at de heller ikke kjenner til ryktene, sier Tor Arne Olsen.



Det at slik informasjon kommer gjennom en pressemelding er veldig spesielt.



- Jeg synes det er ekstremt spesielt at aksjen ikke er suspendert, og også måten det blir gjort på. At styreformannen ikke sender ut en børsmelding via DNO-aksjen, er også veldig spesielt sier Carnegie-analytiker John Olaisen til dn.no.



Informasjonsansvarlig ved Oslo Børs Per Eikrem sier at de nå vil gjennomgå informasjonen og se på eventuelle handler i forkant og etterkant av meldingen.



- Det er klart vi tar og sjekker informasjon som er så kursdrivende, sier Eikrem.



DNO-aksjen gikk rett opp med 16 prosent og endte til slutt opp 16,70 prosent til 12,72 kroner. Det ble omsatt for 1,8 milliarder i selskapet.



Oljeprisen hadde før torsdag falt med hele 13 prosent i år alene. Fallet har kommet på grunn av at den amerikanske vinteren lenge har vært svært mild, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje og naturgass til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen.



I går fremla amerikanerne de ukentlige oljelagertallene. De viste at de amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004.



Et fat olje steg imidlertid utover dagen og koster 54,06 dollar som er en oppgang på 0,69 prosent.



Opec-president og oljeminister i de Forente arabiske emirater Mohamed Al-Hamli sier til Bloomberg News torsdag at en oljepris på, referanseoljen WTI, 53 dollar fatet ikke er akseptabelt.



Men OPECs oljeministere vil ikke avholde noe krisemøte tross det sterke fallet i oljeprisen. Det signaliserer Mohammed bin Dhaen al Hamli til Dow Jones Newswire torsdag.



- Det er ingen planer for et hastemøte i OPEC, sier al Hamli til Dow Jones.



Vennlig oppgang

Fusjonskameratene Statoil og Norsk Hydro startet sammen med hovedindeksen med å gå rett i rødt. Men tro på en kommende oljerekyl sendte aksjene opp igjen og de endte til slutt opp med 1,96 prosent til 156,25 kroner og 2,52 prosent til 183 kroner.



«Folkeaksjen» Telenor klatret med 1,67 prosent til 122 kroner. Aker Kværner fikk kontrakter fra både her og der i dag og endte opp 1,74 prosent til 700 kroner.



Selskapet Simtronics, som driver med brann- og gassdetektorer for industriell bruk, ble suspendert etter at aksjen steg med nesten 30 prosent. Selskapet falt noe tilbake, men toppet vinnerlisten med en oppgang på hele 17,95 prosent til 1,84 kroner. Det var omsatt for 15 millioner i aksjen.



Ellers var Q-free og Stepstone ute med nyheter. Styret i teknologiselskapet Q-Free, som leverer bomsystemer til offentlige veier, mener det nå er behov for å gjennomføre en rekke forbedringstiltak i selskapet. I den forbindelse tar selskapet en avsetning i fjerde kvartal på 30 millioner kroner.



StepStone-sjef Colin Tenwick melder om høyt tempo for selskapet ut av 2006.



Q-free hadde en grusom dag og ble dagens relative taper med en nedgang på 10,64 prosent til 16,80 kroner, mens Stepstone ble belønnet med en oppgang på 2,07 prosent til 14,80 kroner.



Fete fiskeaksjer

Laksebørsen Fish Pool oppjusterte prisutsiktene laks for 2007. Det spås at prisen vil ligge i intervallet 27-27,25 kroner per kilo, med en topp i perioden april til juni.



Fiskeaksjene klatret på handelen. Pan Fish gikk opp med 3,83 prosent til 5,96 kroner, Lerøy Seafodd Group klatret med 4,59 prosent til 114 kroner og Cermaq hoppet opp 1,64 prosent til 93 kroner.



iPhone-trøbbel skader ikke

Selv om det var ventet at iPhone-bråk og rentehopp skulle senke Wall Street starter aksjene med oppgang.



Tidligere i dag ble det kjent at it-giganten Cisco saksøker Apple for iPhone-navnet. I tillegg kom det et overaskende rentehopp i Storbritannia. Men investorene velger i stedet å fokusere på resultatsesongen som startet veldig bra med aluminiumsgiganten Alcoa.



De toneangivende


Industriindeksen Dow Jones klatrer med 0,43 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen hopper opp med 0,5 prosent. Teknologiaksjene på Nasdaq stiger med 0,57 prosent.



Telefonkrøll

De to selskapene har i hele fem år hatt samtaler om navnerettighetene til iPhone, uten å bli enige. Tross dette valgte altså Apple å lansere den nye iPhonen denne uken. Dette valget overrasket merkevarejurister som mener at det er sjeldent at et selskap introduserer et produkt de ikke har navnerettighetene til.



Cisco har hatt navnerettighetene til iPhone i seks år. Selskapet fikk rettighetene som en del av oppkjøpet av InfoGear Technology Corp. i 2000, og selskapet selger nettbaserte trådløse telefoner under navnet iPhone.



Flere andre selskaper har også forsøkt å få navnerettighetene til iPhone



Uventet rentehopp

Svært overraskende valgte den britiske nasjonalbanken å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed er den toneangivende renten nå på 5,25 prosentpoeng.



Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg trodde samtlige 52 spurte analytikere at sentralbanken villle la renten stå uforandret. Forrige gang Bank of England justerte styringsrenten var 9. november 2006, da den gikk opp med 25 punkter.



Bank of England konstaterer at den økonomiske veksten fortsetter i sterk takt, samtidig som den internasjonale økonomien fortsetter å vokse kraftig. Banken viser også til en sterk økning i kredittveksten.



Ifølge Bank of England er det sannsynlig at inflasjonen kommer til å stige over målet på kort sikt, men på lengre sikt ventes en nedgang i takt med at de høye energiprisene avtar. Banken noterer også begrensede ledige resurser, som bidrar til økt pristrykk.



Den europeiske sentralbanken valgte derimot å holde styringsrenten uendret etter dagens rentemøte. Refi-renten er dermed fortsatt på 3,5 prosent.



Overraskende fall i ledigheten

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt til det laveste nivået siden i fjor sommer.



Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 299.000, et fall på 26.000 i forhold til forrige ukes tall. Dette er det lavest siden juli i fjor.



Forrige ukes tall ble forøvrig revidert ned med 4.000 til 325.000 sammenlignet med rapporten for en uke siden.



Det var ventet et fall på 9.000 til 320.000 førstegangssøkende.



Jobless claims - USA

Dette er ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, fra det amerikanske arbeidsdepartementet.



Tallene kommer meget raskt, og har derfor en viss betydning. Men de svinger svært mye og er regnet som en lite pålitelig indikator på arbeidsmarkedet.



Mange analytikere følger derfor heller et fireukers glidende snitt, som fjerner litt av støyen fra tallene.



Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,43% til 12.495,91



Nasda +0,57% til 2.473,43



S&P 500 +0,50% til 1.421,97





USA-markedene flate før start

Krangel mellom Apple og Cisco er i forkus før børsstarten på Wall Street.



De amerikanske markedene ser ut til å starte flatt eller svakt ned torsdag ettermiddag. Bakgrunnen er et overraskende rentehopp fra den britiske sentralbanken, noe som har ført til rentespøkelset er lokket frem.



Ellers har Cisco saksøkt Apple for bruk av iPhonenavnet. Til tross for dette ser Apple-aksjen til å løfte seg før åpningen, mens Cisco ligger nærmest uforandret.



I tillegg til dette ligger det an til at de oljerelaterte aksjene i USA igjen vil få det tungt i dag. I stedet er teknologisektoren i fokus, og her ventes det oppgang torsdag kveld norsk tid.



Investorene fråtser

Oslo Børs flekser kraftige muskler og trosser den svake oljeprisen med en soleklar klar oppgang. Dermed ser det ut til at den forespeillede januarfesten allerede kan ha startet.



Oljeprisen har falt mye den siste tiden, men hovedindeksen som startet ned er opp med hele 1,01 prosent til 428,09 poeng.



Oljeprisen snubler


Råolje for levering i februar falt til under 53 dollar fatet på råvarebørsen i New York for første gang siden juni 2005. Fallet kommer på grunn av at den amerikanske vinteren har vært svært mild langt, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje og naturgass til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen.



I går fremla amerikanerne de ukentlige oljelagertallene. De viste at de amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004, og oljeprisen har fått unngjelde og falt med hele 13 prosent så langt i år.



Et fat nordsjøolje koster 52,80 kroner på råvarebørsen i London. Dette er en nedgang på 1,66 prosent.



Opec-president og oljeminister i de Forente arabiske emirater Mohamed Al-Hamli sier til Bloomberg News torsdag at en oljepris på, referanseoljen WTI, 53 dollar fatet ikke er akseptabelt.



Men OPECs oljeministere vil ikke avholde noe krisemøte tross det sterke fallet i oljeprisen.



Det signaliserer Mohammed bin Dhaen al Hamli til Dow Jones Newswire torsdag.



- Det er ingen planer for et hastemøte i OPEC, sier al Hamli til Dow Jones.



Kameratoppgang


Fusjonskameratene Statoil og Norsk Hydro startet sammen med hovedindeksen med å gå rett i rødt. Men tro på at det vil komme en oljerekyl sender aksjene opp igjen med henholdsvis 1,14 prosent til 155 kroner og 1,54 prosent til 181,25 kroner.



Oljeselskapet DNO melder at testingen av et sandsteinslaget Madbi har gitt en oljestrøm på 1.200 fat pr. dag. Testen er gjort i letebrønnen Hekma-1 hvor selskapet har en eierandel på 24,45 prosent.



Selskapet blir belønnet med en oppgang på 1,01 prosent til 11,01 prosent. Også oljemyggen klatrer. Selskapet er opp 0,93 prosent til 1,09 kroner.



Også flere it-aksjer nyter godt av investorenes optimisme.



Folkeaksjen Telenor klatrer med 0,83 prosent til 121 kroner. Birdstep topper vinnerlisten med en oppgang på 2,78 prosent til 11,10 kroner. Tandberg Television er opp med 0,51 prosent til 78,30 kroner.



Selskapet Simtronics, som driver med brann- og gassdetektorer for industriell bruk, ble suspendert etter at aksjen steg med nesten 30 prosent. Selskapet har falt noe tilbake, men topper vinnerlisten med en oppgang på 15,38 prosent til 1,80 kroner. Det er lite omsetning i aksjen.



Ellers var Q-free og Stepstone ute med nyheter i morgentimene. Styret i teknologiselskapet Q-Free, som leverer bomsystemer til offentlige veier, mener det nå er behov for å gjennomføre en rekke forbedringstiltak i selskapet. I den forbindelse tar selskapet en avsetning i fjerde kvartal på 30 millioner kroner.



StepStone-sjef Colin Tenwick melder om høyt tempo for selskapet ut av 2006.



Q-free har hatt en grusom dag og topper taperlisten med en nedgang på 5,85 prosent til 17,70 kroner, mens Stepstone blir belønnet med en oppgang på 2,07 prosent til 14,80 kroner.



Aker Yards inngår et joint venture med Amanda Group i etablering av et verft i Vietnam. Aker Yards vil eie 70 prosent og Amanda Group 30 prosent av verftet.Aker Yards vil investere 16 millioner dollar over tre år. Aksjen stiger med 0,22 prosent til 459 kroner.



Fete fiskeaksjer


Laksebørsen Fish Pool har oppjustert prisutsiktene laks for 2007. Det spås at prisen vil ligge i intervallet 27-27,25 kroner per kilo, med en topp i perioden april til juni.




Lakseaksjene har en strålende dag.Foto: Gorm Kallestad


Fiskeaksjene stiger på handelen. Pan Fish stiger med 2,26 prosent til 5,87 kroner, Lerøy Seafodd Group klatrer med 1,38 prosent til 110,50 kroner og Cermaq klatrer 1,09 prosent til 92,50 kroner.



Revus aksjen ble suspendert etter at det ble meldt om at selskapet låner 900 millioner kroner av DnBNOR for å finansiere et leteprogram.



Revus klatrer 1,40 prosent, mens DnBNOR er opp 0,58 prosent til 87,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.