RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rammer ikke norske bedrifter

Sist oppdatert:
Situasjonen har eksplodert i Midtøsten og i Iran truer atomfaren. Men norske bedrifter merker lite til uroen. Eksporten til regionen er minimal.
Danske Jyllands-Posten og den norske kristenkonservative avisen Magazinet publiserte tegninger av profeten Muhammed. Situasjonen har eksplodert etter at stadig flere vestlige aviser har publisert tegningene, men raseriet har i stor grad rettet seg mot danske og norske interesser.

Fra flere land har det kommet trusler om boikott. Blant annet oppfordret en internasjonal samling av muslimske geistlige til boikott av norske og danske varer på grunn av tegningene og det danske meierikonsernet Arla blir hardt rammet av boikott. For Norge har det liten betydning.

Samtidig har Iran truet med å gå gjennom alle kontrakter med Europeiske bedrifter, som en følge av uroen rundt gjenopptakelsen av landets atomprogram og Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil revurdere alle kontrakter inngått med selskaper i land der de omstridte Muhammed-tegningene er trykket, ifølge iranske medier.

Minimal handel

Sett bort fra Israel, dukker ingen av de store landene i Midtøsten opp på listen over Norges handelspartnere.

- Handelen med Midtøsten er minimal, er opplysningen iMarkedet.no får fra avdelingen for utenrikshandel ved Statistisk sentralbyrå.

Men også i verdens største muslimske land, Indonesia, har det vært reaksjoner. Der er eksporten større. Ifølge SSB ble det i 2005 eksportert varer for 814,6 millioner kroner i fjor, for Malaysia, et annet stort muslims land, oppgis eksporten til drøyt 1,4 milliarder kroner.

Men flere norske bedrifter er engasjert i Midtøsten. AkerKværner har blant annet involvert i byggingen av en gassledning i Syria. Konsernet er også involvert i gassfeltet South Pars i Iran.

Ikke hørt noe

- Vi følger situasjonen fra dag til dag, men situasjonen som har oppstått har ikke fått noen påvirkning på våre aktiviteter. Vi har ikke mottatt noen signaler etter denne nye situasjonen som har oppstått, sier informasjonsdirektør i AkerKværner, Torbjørn Andersen, til iMarkedet.no.

Ifølge ham har de bare et lite antall personer på kontorer i Midtøsten, ingen av dem er i Iran.

Statoil er operatør for to av fasene på det gigantiske gassfeltet, men de er ikke bekymret for at denne situasjonen skal ramme dem.

- Vi har ikke hørt noe som helst fra iranske myndigheter, har ikke merket noe og foretar oss ikke noen ting, sier informasjonsdirektør Kai Nielsen til iMarkedet.no.

Iran viktigst

Hydro er involvert i oljefeltet Anaran i Iran, som selskapet betrakter som et av sine viktigste prosjekter. Ifølge selskapet går arbeidet der som normalt.

- Hydro har ikke planer om å gjøre noe ekstraordinært i Iran, og vi har ikke fått meldinger som tyder på at noe er unormalt, sier Bjelvin til NTB.

Ifølge NTB er det ingen andre muslimske land har så mange viktige samarbeidsprosjekter med norske bedrifter som Iran. Norsk kompetanse og kapital er involvert i flere vannkraftprosjekter i Iran, i tillegg til de nevnte petroleumsprosjektene

Jotun er et annet norsk selskap som er involvert i Midtøsten. Selskapet har tidligere uttalt at de hverken har fått spesielle reaksjoner lokalt, eller trusler om boikott.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere