Gå til sidens hovedinnhold

Ranet eldre kvinne på krykker - dømt til fengsel i ett år og seks måneder

88-åringen fortsatt livredd etter det brutale ranet.

LILLESTRØM (Romerikes Blad): To menn er dømt for ranet som rystet hele byen forrige vinter. Kvinnen nektet – av frykt – å møte de to i retten.

I nesten to timer fulgte de to unge ranerne etter den 88 år gamle kvinnen i Lillestrøm sentrum.

Se saken på rb.no

De hadde observert henne mens hun tok ut 10.000 kroner i Lillestrømbanken og diskuterte deretter hvem som var tøff nok til å rane henne. Til slutt slo den 19 år gamle mannen fra Skedsmo til.

- Dette var et brutalt ran av en forsvarsløs eldre kvinne på krykker, slår Nedre Romerike tingrett fast.

Nå er begge ranerne – en 19 år gammel mann fra Skedsmo og en 22 år gammel mann fra Fet – dømt til ett år og seks måneders fengsel for grovt ran.

I tillegg er de dømt til å betale kvinnen 6.600 kroner i erstatning og 60.000 kroner i oppreisning.

Ville ikke se dem

Den nå 89 år gamle kvinnen fra Skedsmo er så preget av hendelsen for litt under et år siden at hun ikke turte å møte i tingretten under hovedforhandlingen i begynnelsen av forrige uke.

- Hun er fortsatt livredd. Det var et helt bevisst valg for henne at hun ikke ønsket å se dem igjen, sier kvinnens bistandsadvokat, Gard A. Lier til rb.no.

Bistandsadvokaten foreller videre at 89-åringen ikke lenger tør å gå ut av huset hun bor i alene.

- Dette er en direkte konsekvens av ranet. I tillegg sliter hun fortsatt med fysiske smerter. Det har riktignok blitt bedre, men hun kan for eksempel ikke benytte seg av vaskekjelleren lenger. Nå trenger hun hjelp til ting hun før ranet klarte på egenhånd, sier Lier.

- Min klient er flau
Begge de tiltalte har erkjent straffskyld for ranet.

Til tross for at det kun var en av de to ranerne som sto for selve ranshandlingen er begge dømt til samme straff. Retten skriver at det var mer eller mindre tilfeldig hvem av dem som til slutt gjorde det.

- Vil vurdere å anke
Forsvarer Dag Svensson representerer 22-åringen fra Fet, som ikke sto for selve ranshandlingen.

- Vi mener det er feil at han skal dømmes på lik linje mannen som sto bak selve ranet. Vi vil vurdere å anke, men det er ennå ikke tatt en beslutning, sier han.

- Hva tenker han om det han har vært med på?

- Han er flau. Han synes det er forferdelig. Grusomt. Han forklarer at ikke skjønner hvordan det kunne skje. Han skulle sett det ugjort, sier Svensson.

- Mener dommen er for streng
Forsvarer André Gauslaa Kirkholm representerer 19-åringen fra Skedsmo som sto bak selve handlingen. En voldshandling retten beskriver som brutal:

«Han tok da og rev til seg vesken med en slik kraft at fornærmede falt i bakken og slo hodet i asfalten», heter det i dommen.

- Jeg vil ikke kommentere noe særlig om hva han tenker om handlingen. Han har erkjent straffskyld, men sett opp mot rettspraksis mener vi dommen er streng og vil vurdere å anke, sier Kirkholm.

Politiadvokat Line Thorsberg i Romerike politidistrikt er enig i at straffen er streng. Men hun mener straffen representerer alvoret i saken.

- Dette er en dame godt oppe i årene. Hun har ikke hatt noen mulighet til å forsvare seg. Det er noe politiet ser svært alvorlig på og retten har valgt å følge vår påstand om en streng straff som viser alvoret i saken, sier Thorsberg til RB.

For den ranede kvinnen var det ifølge bistandsadvokat Gard A. Lier aldri noe poeng hvor streng straffen ble.

- Hun var opptatt av at dette var noe samfunnet ville reagere på. Og at dette ikke var greit, sier Lier.

Se flere saker i rb.no

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken