RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ranet klassekameraten på vei fra skolen

PÅTALEMYNDIGHETEN: Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland stiller fra påtalemyndighetens side i rettssaken mot de 19 guttene i Oslo tingrett.
PÅTALEMYNDIGHETEN: Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland stiller fra påtalemyndighetens side i rettssaken mot de 19 guttene i Oslo tingrett. Foto: Anette Karlsen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Mens klassekameraten løp til læreren og fortalte om ranet, dro guttegjengen til byen og brukte ransutbyttet på kafé.

OSLO (Nettavisen): - Det var egentlig bare en lek, hevdet 16-åringen da han fortalte om ranet av en klassekamerat ved Sollerudstranda skole i Oslo.

Sammen med fire andre klassekamerater er han tiltalt for å ha ranet til seg mobiltelefonen til en gutt som gikk i klassen deres. Hendelsen skjedde fredag 31. mai 2013. På dette tidspunktet hadde det skjedd flere ran av mobiltelefoner fra unge mennesker i Groruddalen. 16-åringen selv er tiltalt for et av disse ranene – 14. mai i skatehallen på Haugenstua – et ran som han nektet for i Oslo tingrett.

Om ranet på klassekameraten fortalte 16-åringen at de var seks gutter som gikk mot togstasjonen etter å ha hatt en prøve. En av kameratene begynte å «leke» med offeret. Denne «leken» endte med at en av kameratene holdt hendene bak ryggen på offeret.

Mamma ringte
- Da hoppet jeg inn og tok mobiltelefonen ut av hylsteret han hadde rundt halsen. Jeg tok mobilen som en spøk, hevdet 16-åringen i retten.

Gutten som fikk fratatt mobiltelefonen opplevde ikke hendelsen som en spøk. Han gikk derimot tilbake til skolen for å si fra til læreren om hva som hadde skjedd.

- Først da tenkte vi at vi skulle stjele mobilen. Toget kom om et minutt så vi løp ned og tok toget inn til byen, fortalte 16-åringen i retten.

Mens guttene var på vei til byen så ringte moren til offeret til en av de fem guttene.

- Hun sa at hun ville politianmelde forholdet, sa 16-åringen.

Av den grunn var han litt usikker på om de skulle selge mobiltelefonen, men kom til at mobilen skulle selges. Han fortalte ikke hvor i byen mobilen ble solgt eller nøyaktig hvor mye de fikk for telefonen. Tidligere tiltalte har fortalt i Oslo tingrett at mobiltelefonene ble solgt på «kurdershappa» i Brugata for 1500-2000 kroner.

Forsmådd raner
- Vi ble enige om å selge den fordi jeg skulle få litt mer enn de andre, fortalte 16-åringen.

- Hvorfor fikk noen mer penger enn andre? ble 16-åringen spurt i Oslo tingrett.

- Fordi de som fikk penger var de som hadde gjort jobben bedre, svarte 16-åringen.

Gutten som hadde holdt offeret mens 16-åringen tok mobiltelefonen ut av hylsteret hadde fått ingenting. Det syntes han var urettferdig.

- Han satt og skreik og hylte inne på matbutikken der vi spiste, fortalte 16-åringen. Han selv og en av de andre tiltalte ga den forsmådde raneren 50 kroner hver av ransutbyttet.

Ranet ved Sollerudstranda skole 31. mai 2013 er bare ett av til sammen 25 ran og tyverier som blir behandlet i Oslo tingrett de kommende ukene. 19 gutter er tiltalt for å ha ranet barn og unge for deres mobiltelefoner. Noen av ungdommene er tiltalt for ett forhold, mens andre er tiltalt for en rekke forhold. En av de 19 tiltalte er selv offer i en av tiltalepostene.

Tre av guttene som ranet klassekameraten sin 31. mai er bare tiltalt for dette enkelte forholdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere