Ranet og voldtok da de raidet massasjestudio

- Trengte penger.

19.12.14 15:55

På under halvannen time ranet de tre unge mennene - én på 20 år og to på 19 år - to massasjeinstitutter i Oslo i romjulen for ett år siden.

I alt fem personer ble utsatt for vold i form av slag, lugging og spark. Flere av dem ble dratt etter håret.

Ranerne slo først til på et institutt på Rosenhoff i Oslo. Ved hjelp av vold mot tre ansatte fikk de med seg blant annet 40.000 kroner, gullsmykker, iPader, månedskort, lommebøker og en diamantring.

- Tanke om at de trengte mer
Videre gikk raidet til et massasjeinstitutt på Majorstua, hvor ytterligere to kvinnelige ansatte ble utsatt for vold. Herfra fikk de tre ranerne med seg noen bankkort, nøkler, iPad og en mobiltelefon.

- De hadde ikke telt opp utbytte fra det første ranet, men hadde likevel en tanke om at de trengte mer penger. Det var tilfeldig at de begikk ran av enda et massasjeinstitutt, skrives det i dommen om de tre mennenes forklaringer.

20-åringen forklarte i retten at de tre var i sjokk etter det første ranet og at de begikk et nytt ran fordi de gikk amok.

Etter å ha forlatt massasjeinstituttene truet ranerne med å drepe hvis de fornærmede kontaktet politiet.

Kort tid etter de to ranene etterlyste politiet en svart Mercedes-Benz som hadde blitt sett ved begge ransstedene. Ikke lenge etter kunne politiet stoppe bilen ved en Esso-stasjon i Trondheimsveien, og de tre mennene ble pågrepet og siktet for ranet.

Dratt etter håret og voldtatt
Under ranet av instituttet på Majorstua voldtok den ene 19-åringen en kvinnelig ansatt ved at han dro henne etter håret inn på et massasjerom, voldtok og avsluttet med å kaste en stol på henne. Mannen nektet straffskyld på dette punktet.

Han har forklart at han ikke husker, men at det er en form for handling som han ikke «kan tenke seg». Voldtekten ble avbrutt da en av de andre ranerne ropte på ham. Retten finner kvinnens forklaring troverdig, det er også funnet DNA som viser at det har vært fysisk kontakt mellom de to.

Alle de tre erkjente straffskyld for ranene da de møtte i Oslo tingrett i slutten av november. De forklarte at mangel på penger, og det at de var ruset, var årsaken til at de ranet massasjeinstituttene. De forklarte også i retten at de skrek og ødela inventar for at de ansatte på massasjeinstituttene skulle forstå at det var snakk om et ran.

- De husker imidlertid bare glimt av ranene fordi de var ruset, står det i dommen.

De har sagt at de ikke ville begått ranene dersom de ikke var ruset.

- Fikk kun blåmerker og hevelser
I strafferetten skiller man mellom grove eller simple ran. Dette har først å fremst noe å si for straffutmålingen.

«Ved avgjørelsen av om ranet er grovt, skal det særlig legges vekt på om det er brukt grov vold, om det er truet med skytevåpen eller annet særlig farlig redskap, om ranet er nøye planlagt, foretatt overfor forsvarsløs person eller gjelder en betydelig verdi», heter det i straffeloven.

Retten var enig med aktor og forsvarere om at ranene i denne saken må anses som simple.

- Volden var ikke så grov at de fornærmede fikk fysiske skader utover blåmerker og hevelser. Det ble ikke brukt våpen eller annet farlig redskap, ei heller maskering. Det foreligger ingen holdepunkter for at ranene var nøye planlagt, er rettens begrunnelse.

Frikjent på ett punkt
19-åringen som voldtok under ranet på Majorstua var tiltalt for å ha klådd på en kvinnelig ansatt på instituttet på Rosenhoff. Mannen ble frifunnet på dette punktet fordi retten ikke finner det bevist utover enhver rimelig tvil.

I tillegg til ranene - og for en av dem voldtekten - ble de tre også dømt for flere andre lovbrudd. Blant annet tyveri, bedrageri, brudd på vegtrafikkloven og brudd på legemiddelloven.

Her er dommen:

Mann (nå 20): Dømt til fengsel i fire år og seks måneder for voldtekt, simpelt ran og sju andre brudd på straffe-, veg- og legemiddelloven. Seks måneder av fengselsstraffen gjøres betinget med en prøvetid på to år. 10.000 kroner i bot, samt tap av retten til å kjøre bil i to år.

Mann (nå 21): Dømt til fengsel i ett år og sju måneder for simpelt ran og tre andre brudd på straffe-, veg- og legemiddelloven. Seks måneder av straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år. 10.000 kroner i bot, samt tap retten til å kjøre bil i to år og seks måneder.

Mann (nå 20): Dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for simpelt ran og seks andre brudd på straffe-, veg- og legemiddelloven. Seks måneder av straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år. Han får også 10.000 kroner i bot, og tap av retten til å kjøre bil i to år og seks måneder.

Samtlige må betale mange titalls tusen kroner i oppreisning til de fornærmede i saken.

- Virker riktig
Forvarer for den voldtekt- og ransdømte 20-åringen, Andreas Heldal, sier han ikke har hatt anledning til å diskutere dommen med sin klient.

- Jeg tenker at jeg må snakke med ham før jeg gir en kommentar, sier Heldal til Nettavisen.

Forsvareren til den dømte 21-åringen, Vegard Hunstad, har heller ikke fått snakket med sin klient, men sier at han som forsvarer synes utfallet i saken virker greit.

- Slik jeg ser den så virker den riktig for min klient, sier Hunstad til Nettavisen.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra den tredje domfeltes forsvarer.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag